TASARIM TEMELLİ STEM EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE AKADEMİK BAŞARILARA, STEM'E YÖNELİK TUTUMLARA VE STEM MESLEK İLGİSİNE OLAN ETKİSİNİN BELİRLENMESİ - VAROL, DERYA GÜNEŞ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Ülkelerin teknoloji sayesinde sürekli gelişip kalkındığı 21.yüzyılda üretimdeki artış geleceği belirlemektedir. Yapılan araştırmalar ülkelerin sanayi pazarında yerini almaları için eğitime verilen önemi artırmaları gerektiğini, üretimin ekonomiyi artırdığını iyice ortaya koymuş, eğitim kurumlarında üretim odaklı birey yetiştirilmesi esas alınmıştır. Böylelikle eğitime olan ilgi artmış, okulların öğretim programlarında düzenlemelere gidilmiş, geleneksel olan bilgi odaklı birey kavramından çıkılıp, bilgiyi işleyen, inovative eden, 21. Yüzyıl becerileriyle donatılmış üretim odaklı birey kavramına geçilmiştir. Eğitimde gidilen bu reformların en yenisi ve en popüleri ise STEM Eğitimidir. Orijinal adı Science Teknology Engineering and Mathematics (STEM) olan, STEM eğitimi fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının entegrasyonunu sağlayarak mühendislik becerileriyle donatılmış bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu araştırmada Tasarım Temelli STEM Eğitimi Etkinliklerinin ortaokul 7. Sınıf öğrencilerindeki Akademik Başarılara, STEM'e Yönelik Tutuma ve STEM Meslek İlgisine olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca süreç içerisindeki değerlendirmeleri sağlamak amacıyla yansıtıcı günlükler oluşturulmuş ve süreç sonunda ise öğrenci görüşlerine yer verilmiştir. Araştırmada, nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma araştırma yöntemi problemin daha derinlemesine incelenmesi için tercih edilmiştir (Creswell, 2009). Araştırmada deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Hem nicel veriler hem de nitel veriler süreç boyunca toplanmış, veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Bingöl ili Genç İlçesi Mevlana Ortaokulu'nda eğitim-öğretim gören 42 7. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmaya başlamadan önce araştırmaya katılacak olan öğrenciler ve veliler araştırma hakkında bilgilendirilmiş ve "Gönüllü Katılım Formu" doldurtulmuştur. Verilerin elde edilmesi amacıyla deneysel desenlerden Ön Test-Son Test Kontrol Gruplu araştırma modeli uygulanmıştır. Nicel veriler toplanırken sürecin başında ve sonunda STEM Tutum Ölçeği, STEM-CIS ve Akademik Başarı Ölçeği kullanılmıştır. Nitel veriler elde edilirken ise gözlem formları, yarı yapılandırılmış mülakat formu, yansıtıcı günlükler ve etkinlik kağıtlarından yararlanılmıştır. Kontrol grubu öğrencilerine Klasik Laboratuvar Etkinlikleri, Deney Grubu öğrencilerine ise Tasarım Temelli STEM Etkinlikleriyle dersler işlenmiştir. Araştırma sonunda Tasarım Temelli STEM Eğitimi Etkinliklerinin öğrencilerin STEM'e Yönelik Tutumlarının, STEM Meslek İlgisinin ve Akademik Başarılarının Klasik Laboratuvar Etkinlikleriyle ders işlenen sınıfa göre daha fazla geliştiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin STEM'e yönelik görüşlerine bakıldığında olumlu görüşler dile getirdikleri ve uygulamadan memnun kaldıklarını, Fen Bilimleri derslerinin Tasarım Temelli STEM Eğitimi etkinlikleriyle entegre edilip işlenmesini istediklerini belirttikleri görülmüştür. Süreç içerisinde araştırmacı tarafından doldurulan gözlem formlarında öğrencilerin bilgiyi kavrama, anlama ve işleme aşamalarında gelişme olduğu, grup çalışması, işbirliği duygusunun attığı belirtilmiştir. Anahtar Kelimeler: Tasarım Temelli STEM Eğitimi, 5E Modeli, STEM-CIS, STEM Meslek İlgisi, Akademik Başarı, Portfolyo, STEM Okuryazarlığı.

In the21stcentury,wherecountries are constantly developing thanks to technology, thein crease in production determines the future. Research studies that have been carried out have presented clearly that countries should increase the importance given to education in order to take their place in the industrial market, production in creases the economy,and production-oriented individuals are taken as a basis in educational institutions. Thus, the interest in education has increased, regulations have been made in the curriculum of the schools, leaving the traditional concept of the knowledge-oriented individual, and moving to the concept of production-oriented individuals equipped with 21st-century skills, who process information and innovativeit. STEM Education is the newest and most popular of these reforms in education. STEM education, originally named Science Technology Engineering and Mathematics(STEM),aims to raise individuals equipped with engineering skills by integrating the field sofscience, technology, engineering,and mathematics. In this study, the effect of design-based STEM education activities on theacademic success of middle school 7th-grade students, attitudes towards STEM and STEM profession interest is examined. Also, reflective diaries were created to provide evaluations in the process and student comments were included at the end of the process. The mixed research method, in which quantitative and qualitative methods are used together, is used in the study. The mixed research method was preferred to examine the problem in moredepth(Creswell,2009). Experimentaland control groups were formed in the research. Both quantitative and qualitative data were collected during the process and they were analyzed. The study group of the research consists of 42 7th grade students studying in Bingöl province Genç District Mevlana Secondary School. Before starting there search, the students and parents who will participate in the research were informed about the research and the "VolunteerParticipationForm"was filled out. To obtain the data, there search model with pre-test post-test control group was applied. While collecting quantitative data, STEM Attitude Scale, STEM-CIS, and Academic Achievement Scale were used at the beginning and end of the process. While collecting qualitative data, observation forms, semi-structured interview form, reflective diaries, and activity papers were used. Classical laboratory activities were given to the control group students and the experimental group students were taught with design based STEM activities. At the end of there search, it was concluded that the STEM Attitudes of the students, STEM Professional Interestand Academic Achievement of Design-Based STEM Education Activities improved more with Classical Laboratory Activities compared to the class. When the opinions of the students about STEM were examined, it was seen that they expressed positive opinions and that they were satisfied with the application and that they wanted Science courses to be integrated and processed with Design-Based STEM Education activities. In the observation forms filled out by there searcher in the process, it was stated that there was an improvement in the students'absorbing, understanding and processing the information, group work, and asense of cooperation improved. Key Words: Design Based STEM Training, 5E Model, STEM-CIS, STEM Professional Interest, Academic Achievement, Portfolio, STEM Literacy.
Determining the effect of design based STEM education activities on academic success of middle school 7th grade students, attitudes towards STEM and stem profession
Keywords: Eğitim ve Öğretim