Yerinde Erken Yaş Beton Dayanımını Belirlemek İçin Kombine Metotların Geliştirilmesi - Ulucan, Muhammed; Taş, Yavuzhan; Alyamaç, Kürşat Esat (My University, 2022)
Bu çalışma, yerinde erken yaş beton dayanımını yüksek doğrulukla tespit etmek için kombine metotlar geliştirmek ve geliştirilen modelleri uygulama yapısı üzerinde test edilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla, Elazığ-Malatya İlleri arasında 2016-2020 yılları arasında inşa edilen Yeni Kömürhan Köprüsünün pilon betonlarından, tahribatsız test metodu ölçümleri ve beton numuneler alınmıştır. Elde edilen ölçüm ve numunelerin test sonuçları kullanılarak tepki yüzeyi metodu (RSM) yardımıyla matematiksel modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen matematiksel modeller esas alınarak tahribatsız test metotlarının ikili kullanımlarıyla üç farklı kombine metot geliştirilmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda, geliştirilen kombine metotlar, kömürhan köprüsü pilon betonlarının yerinde erken yaş beton dayanımını test etmek için kullanılmıştır. Pilonların 3 ve 7 günlük basınç dayanımları, geliştirilen kombine metotlarla tahmin edilmiştir. Bu tahminler sonucunda, ikili kombine metotların iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Geliştirilen kombine metotlar, Kömürhan köprüsü gibi büyük ve prestijli bir yapıda test edilmiş, yerinde erken yaş beton dayanımını yüksek doğrulukla tahmin ettikleri görülmüştür. Böylece, kombine metotların büyük ve prestijli yapılarda kullanımının önemli miktarda maliyet kazancı, kalıp alma süresinden kaynaklı zaman tasarrufu ve iş gücü kazancı sağlayacağı düşünülmektedir
Keywords: Kombine metotlar; Tahribatsız test metotları; Yerinde erken yaş beton dayanımı; Kömürhan köprüsü; Tepki yüzeyi metodu