Sünnet İşlemi Sırasında Uygulanan Anestezi Tekniklerinin Postoperatif Ağrı Durumu Açısından Karşılaştırılması: Tek Ürolog Deneyimi - Ozan, Tunc (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmada retrospektif olarak toplu sünnet sonuçlarının araştırılması ve sünnet işlemi için uygulanan anestezi tekniklerinin, her hastaya postoperatif analjezi rejiminin belirlenmesi için klinik takip hemşiresi tarafından doldurulan ağrı anket formu skorları doğrultusunda postoperatif ağrı açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek üroloji uzmanının operasyon listesine girerek sünnet işlemi tamamlanmış, yaş aralığı 0-12 olan 142 çocuk aldıkları anestezi yöntemine göre 2 gruba ayrıldı. Grup 1: Sedasyon + Lokal anestezi grubu (n=77), Grup 2 (Kontrol): Lokal anestezi grubu (n=65). Dosya kayıtları üzerinden çocuklara peroperatif uygulanan anestezi metodlarının postoperatif ağrı ile ilişkisi retrospektif olarak incelendi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1’ e yönelik ortalama FLACC ölçek skorları birinci saatte 3.35±1.21, ikinci saatte 5.26±1.57 ve üçüncü saatte 6.78±1.69 olarak hesaplandı. Grup 2’ de hesaplanan skorlar birinci saatte 4.14±1.19, ikinci saatte 7.47±1.33 ve üçüncü saatte 8.22±1.57 olarak kaydedildi. Gruplar kendi içlerinde ölçüm zamanları ile korele edildiklerinde ağrı skorlarında her 2 grupta da anlamlı artış gözlendi (p<0.05). Postoperatif ikinci ve üçüncü saatlerde yapılan ölçek skorlamaları incelendiğinde Grup 2’ nin skorları anlamlı derecede yüksek olarak bulundu (p<0.05). Sonuç: Genel+lokal anestezi altında işlem görmüş çocuklarda, sadece lokal anestezi ile işlem görmüş çocuklara göre ağrı düzeyi daha düşük bulunmuştur.
Keywords: Postoperatif ağrı; Sünnet; FLACC skorlaması