KÖY KORUCULARININ KÜRT SORUNU VE PKK ÖRGÜTÜ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ÇALIŞMA - Kızmaz, Zahir; Önder, M Seyman (My University, 2016)
Bu çalışma, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görev yapan Geçici Köy Korucularının; Kürt sorunu ve PKK örgütü konusundaki yaklaşımlarını ele almaktadır. Korucuların PKK örgütünü, Kürt sorununun çözümünün bir aktörü olarak görüp görmedikleri, korucuların Kürt sorunu konusundaki yaklaşımlarının devletin ve PKK örgütünün bakış açısı ile ne düzeyde benzeştiği veya farklılaştığı hususunun araştırılması, bu çalışmanın temel problematiğini teşkil etmektedir. Çalışmada, korucuların Kürt sorununu ağırlıklı olarak \"anadilde eğitim\" temelinde tanımlamakla birlikte, PKK'nn dış güçler tarafından kullanılan bir terör örgütü olduğunu (% 68) ve dolayısıyla Kürt sorunu ile ilintili ele alınamayacağı yönünde görüşler belirttikleri tespit edilmiştir. Kimi korucuların da (% 20. 4'ü), PKK örgütüne yönelik yaklaşımlarının, örgütü destekleyici ve meşru olarak tanımlayıcı bir içerikte olduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir. PKK örgütünü olumlu değerlendiren koruculardan bazılarının da demokratik özerklik modeline sıcak baktıkları dikkat çekmiştir. Kürt sorununun varlığını kabul eden korucuların öne çıkardıkları ana tema ise, bu sorunun şiddet eylemleri ile çözülemeyeceği hususu oluşturmaktadır.
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Sosyoloji