Şeker pancarı küspesi selülozundan elde edilen karboksimetil selülozun çözeltilerinin akış aktivasyon enerjilerinin belirlenmesi - Toğrul, Hasan; Arslan, Nurhan (My University, 2004)
Şeker pancarı küspesi selülozundan elde edilen karboksimetil selülozdan hazırlanan 5-30 kg/m3 konsantrasyonlardaki ve 20-30 °C sıcaklıklardaki çözeltilerin akış davranışları döner viskozimetre yardımıyla belirlendi. Deneysel veriler Ostwald de Waele modeline uygulandı ve karboksimetil selüloz çözeltilerinin psüdoplastik davranış gösterdikleri bulundu. Konsantrasyon, sıcaklık ve kayma hızı görünür viskoziteyi etkiledi. Görünür viskozite sıcaklık ve kayma hızının artmasıyla azaldı konsantrasyonun artması ile arttı. Deneysel veriler sıcaklık ve konsantrasyonun fonksiyonu olarak akış aktivasyon enerjisinin belirlenerek görünür viskoziteyi tahmin etmek için çeşitli modellere uygulandı. Görünür viskoziteye hem sıcaklığın hem de konsantrasyonun birlikte etki ettiği eşitliklerden hesaplanan akış aktivasyon enerjileri değerlerinin, viskoziteye sadece sıcaklığın etki ettiği Arrhenius eşitliğinden her bir konsantrasyon için bulunan akış aktivasyon enerjilerinin en düşük ve en yüksek değerleri arasında kaldığı görülmüştür.
Keywords: Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi