UHF-RFID Tabanlı Akıllı Kargo Yönetimi ve Gerçek Zamanlı Takip Yaklaşımı - Yaman, Orhan; Bayğın, Mehmet (My University, 2020)
RFID teknolojisi ortaya çıktığı ilk günden beri sürekli olarak gelişim göstermekte ve kullanıcılarına oldukça önemli avatajlarsunmaktadır. Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramını gerçekleştirmede oldukça önemli bir yere sahip olan RFID etiketler günümüzdebirçok endüstriyel alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu etiketlerin içerisinde veri depolanabilmesi, uzaktan okunabilmesi ve internetteknolojisi ile beraber kullanılabilmesi en önemli avantajlarındandır. Bu çalışmada ise RFID etiketlerin farklı bir kullanım yönüneodaklanılmıştır. Önerilen sistemde hali hazırda kullanılan kargo yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ile hız, kapasite veverimliliklerinin arttırılması amaçlanmıştır. Bilindiği üzere klasik kargo yönetim sistemlerinde genellikle barkod veya karekod türündeetiketler kullanılmakta ve bu etiketler bir el terminali aracılığıyla okunmaktadır. Bu sistemlerde gerçekleştirilen tüm işlemler sürekliolarak bir çalışanın paketleri okutması ve verilerin sisteme bu yolla aktarılması mantığına göre sağlanmaktadır. Önerilen bu yaklaşımdaklasik barkod veya karekod etiketlerinin yerine UHF-RFID etiket kullanılması hedeflenmiştir. Sistemde kargo gönderi şubeleri, taşımaaraçları ve transfer merkezleri UHF-RFID okuyucu antenler ile donatılarak, gönderilerin otomatik, hızlı ve güvenli bir şekildeokunabilmesi sağlanmıştır. Önerilen bu yaklaşım ile özellikle zaman yönünden önemli derecede verimlilik sağlanmıştır. Elde edilenbu verimlilik simülasyon çalışmaları ile doğrulanmış ve elde edilen sonuçlar klasik yöntemlerle karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.Anahtar kelimeler: UHF-RFID, Akıllı Kargo Yönetimi, Gerçek Zamanlı Takip.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Taşınım Bilimi ve Teknolojisi