Kurşun Toksisitesi Oluşturulan Yumurtacı BıldırcınlardaBeta-glukanın Sindirilebilirlik ve Sekal Mikroflora ÜzerineEtkileri - Seven, İsmail; Seven, Pınar Tatlı (My University, 2021)
Kurşun (Pb), endüstriyel alanlarda sık kullanılan ve insan ve hayvanlarda toksik etki oluşturan enyaygın çevre kirleticilerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, Pb toksisitesine maruz kalan Japonbıldırcınlarının rasyonuna beta-glukan ilavesinin sindirilebilirlik, sekum toplam koliform ve toplamlaktik asit bakteri sayıları üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 5 haftalık yaşta 112 Japonbıldırcın rastgele her biri 7 bıldırcından oluşan 4 tekerrüre sahip 4 gruba ayrıldı. Bıldırcınlar, 1)kontrol, 2) 100 mg/kg Pb, 3) 100 mg/kg beta-glukan, 4) 100 mg/kg Pb ile 100 mg/kg beta-glukaniçeren yemlerle beslendi. Pb ilavesi koliform bakteri sayısını istatistiksel olarak önemli derecededüşürürken (P<0.01), beta-glukanın etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Pbtoksisitesi oluşturulan bıldırcınlarda rasyona beta-glukan ilavesi, kuru madde ve ham yağsindirilebilirliği ile sekum laktik asit bakteri sayılarını anlamlı şekilde değiştirmemiştir (P>0.05). Hamprotein sindirimi, kontrol ve beta-glukan gruplarında değişmezken (P>0.05), Pb grubunda azalmagözlenmiştir (P<0.001). Sonuç olarak, rasyona beta-glukan ilavesinin, besin madde sindirilebilirliğive laktik asit bakterileri üzerine olumsuz bir etkisi gözlenmemiştir. Kurşun koliform bakteri sayısınıve ham protein sindirilebilirliğini azaltmıştır. Kurşun toksisitesinde beta-glukan katkısının incelenparametreler yönünden etkisi bulunmamıştır.
Keywords: Biyoloji; Toksikoloji; Veterinerlik