COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YENİLİKÇİ DÜŞÜNME BECERİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - KALO, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemisi sürecinde sınıf öğretmenlerinin yenilikçi düşünme becerilerine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu temel amaç kapsamında sınıf öğretmenlerinin Covid-19 pandemisi sürecinde yenilikçi düşünme becerilerine ait görüşleri nitel araştırma yöntemiyle incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomoloji) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin yedi farklı coğrafi bölgesinde devlet okullarında görev yapmakta olan ve seçkisiz olmayan örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 23 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin toplanması sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Sınıf öğretmenleri ile yapılan görüşmeler iletişim araçları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel verilerin analizi sürecinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda sınıf öğretmenlerinin yeniliği en çok değişim ve gelişim olarak, yenilikçi düşünmeyi ise farklı bakış açısı geliştirme ve yeniliğe açıklık olarak tanımladıkları; yenilikçi düşünme becerilerini çoğunlukla yaratıcılık, teknolojik beceriler şeklinde ifade ettikleri; yenilikçi bir bireyin değişime ve yeniliğe açık, yaratıcı ve araştırmacı özelliklerine sahip olması gerektiği; kendilerini yenilikçi kategorilerden en fazla yenilikçi, sorgulayıcı ve gelenekçi olarak değerlendirdikleri; mesleki kıdemlerine göre yenilikçi düşünme becerilerindeki değişimi genellikle olumlu yönde değerlendirdikleri; öğrenme-öğretme süreçlerinde yenilikçi düşünme becerilerini en fazla teknolojik ortamlarda, tamamlayıcı etkinliklerde ve web 2 araçlarında kullandıkları; yenilikçi düşünme becerilerini en fazla geliştiren etkinliklerin ise drama, oyun, sosyal etkinlik ve iletişim olduğu; yenilikçi düşünme becerilerini kullanırken karşılaştıkları problemlerin en fazla teknolojik altyapı yetersizliği ile sosyo-ekonomik/kültürel farklılıklardan kaynaklandığı görülmektedir. Covid-19 pandemisi sürecinde ise sınıf öğretmenlerinin yenilikçi düşünme becerilerine çoğunlukla yeniliklerin kaçınılmaz olması, uzaktan eğitime geçilmesi, teknolojinin zorunlu kullanımı ve yaratıcı düşünmenin önem kazanması nedenleriyle gereksinim duydukları; bu süreçte özellikle teknolojik, yaratıcılık ve iletişim becerilerinin daha ön plâna çıktığı; yine bu becerilerden en çok teknolojik ve yaratıcılık becerisine Matematik, Türkçe ve Görsel Sanatlar derslerinde gereksinim duydukları tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda farklı çalışma grubu ve araştırma yöntemleri aracılığıyla yenilikçi düşünme becerilerinin önemini vurgulayan araştırmaların yürütülmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, Yenilikçi düşünme becerileri, Sınıf öğretmeni, Nitel araştırma

The purpose of this research is to determine the opinions of classroom teachers on innovative thinking skills during the Covid-19 pandemic. Within the scope of this main purpose, the views of classroom teachers on innovative thinking skills during the Covid-19 pandemic were tried to be examined by qualitative research method. In this context, phenomenology, one of the qualitative research methods, was used in this study. The study group of the research consists of 23 primary school teachers, who are working in public schools in seven different geographical regions of Turkey, determined by non-random sampling method. During the data collection process, a semi-structured interviews with Classroom Teachers were carried out through communication tools. In the analysis of qualitative data, content analysis method was used. As a result of the findings, primary school teachers define innovation as change and development, innovative thinking as developing a different perspective and openness to innovation; they express innovative thinking skills mostly as creativity, technological skills, an innovative individual is open to change and innovation, creative and researcher must have the characteristics; they evaluated themselves as innovative, questioning and traditionalist the most among the innovative categories; they generally evaluated the change in their innovative skills positively according to their Professional seniority; they use their innovative thinking skills mostly in technological environments, complementary activities and web 2 tools in their learning-teaching processes; the most innovative thinking skills are drama, games, social activities and communication; it is seen that innovative thinking skills are mostly caused by the infrastructure and socio-economic/cultural differences. During the Covid-19 pandemic, classroom teachers mostly need innovative thinking skills due to the inevitable innovations, the transition to distance education, the compulsory use of technology and the increasing importance of creative thinking; in this process, especially technological, creativity and communication skills come to the fore; again, it has been determined that they need technological and creativity skills the most in Mathematics, Turkish and Visual Arts courses. It is suggested that this research should be carried out with more specific studies that emphasize the importance of innovative thinking skills through different study groups and different research methods. Key Words: Covid-19 pandemic, Innovative thinking skills, Classroom teacher, Qualitative research
Views on innovative thinking skills of classroom teachers in the covid-19 pandemic process
Keywords: Eğitim ve Öğretim