Şavak Taze Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes veSalmonella spp. Varlığının Araştırılması - Bilgehan, Gökçe; Alan, Selçuk; Akgöl, Müzeyyen; İncili, Gökhan Kürşad; Öksüztepe, Gülsüm (My University, 2021)
Günümüzde gıda kaynaklı patojenler önemli halk sağlığı problemlerine neden olmaya devametmektedir. Bu çalışmada 100 adet Elazığ ili 50 adet Kovancılar ilçesi ve 50 adedi de Tunceli ilimerkezden olmak üzere toplam 200 adet Şavak taze beyaz peynir örneğinde Listeriamonocytogenes ve Salmonella spp. varlığının belirlenmesi amaçlandı. Elazığ ili merkezdentoplanan 100 peynir örneğinin 6 (%6)’sının, Kovancılar ilçesi merkezden toplanan 50 peynirörneğinin 5 (%10)’inin, Tunceli ili merkezden toplanan 50 peynir örneğinin 6 (%12)’sınınL. monocytogenes ile kontamine olduğu belirlendi. Elazığ ili merkezden toplanan 100 örneğin 9(%9)’unda, Kovancılar ilçesi merkezden toplanan 50 örneğin 6 (%12)’sında ve Tunceli ilimerkezden toplanan 50 örneğin 7 (%14)’sinde Salmonella spp. tespit edildi.Bu çalışma sonuçları Şavak taze beyaz peynirlerin gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemliolan L. monocytogenes ve Salmonella spp. patojenleri ile kontamine olduğunu göstermektedir.Çiftlikten sofraya gıda güvenliği konseptine uygun olarak çiğ sütlerin pastörize edilmesi, üretimzinciri boyunca gerekli tüm hijyenik tedbirlerin alınması ve iyi üretim proseslerine uyulması bupatojenlerden kaynaklanabilecek halk sağlığı risklerinin azaltılmasında önemli olacaktır.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Mikrobiyoloji; Gıda Bilimi ve Teknolojisi