PRİMER YA DA ELEKTİF KORONER ANJİOGRAFİ YAPILAN HASTALARDA İŞE GERİ DÖNÜŞ ZAMANI VE GÜNDELİK YAŞAMA UYUM - KARACA, ÖZKAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Koroner arter hastalığı, toplumların artan yaş ortalaması ve endüstrileşmenin getirdiği kötü beslenme alışkanlıkları gibi faktörlere bağlı olarak dünyadaki en sık ölüm sebeblerinden bir tanesidir. Koroner anjiografi sonrası, hastaların çoğunluğuna invaziv girişim , cerrahi ya da medikal tedavi kararı verilmektedir. Bu çalışmada koroner anjiografi sonrası işe ve gündelik hayata dönüş sürelerini hesaplamayı amaçlandık. Ülke ekonomileri hem tedavi masrafları hem de hastalığa bağlı iş gücü kaybı nedeniyle kötü etkilenmektedir. Bu çalışmaya akut koroner sendrom ve stabil anjina pektoris ile başvuran ve koroner anjiografi uygulanan 348 hasta dahil edilmiştir. Demografik karekteristikler, koroner anjiografi sonuçları, eğitim seviyeleri, hastaların meslekleri gibi pek çok parametre değerlendirilmiştir. Böylece çalışan bireylerin işe dönüş zamanı ve çalışmayan bireylerin daha önceki gündelik hayatlarına dönüş zamanı hesaplanmıştır. Sonuç olarak işe ve gündelik hayata dönüş zamanı DM ve HT öyküsü olanlarda, yaşlılarda, PCI veya CABG uygulanmasına karar verilen hastalarda, uzamış hospitalizasyonu olan hastalarda, anjina ve dispnesi olan hastalarda uzadığını bulduk. Koroner arter hastalığı ülke ekonomisine ve insanların sosyal hayatına bildiğimizden daha zararlı olabilir. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, işe dönüş zamanı, kardiyak rehabilitasyon

Coronary artery disease is one of the most common cause of death in the World due to factors such as the increase in mean age of communities and the bad eating habits brought by industrialization. After coronary angiography, invasive, surgery or medical treatment decisions are given for majority of patients. In this study we aimed to calculate the time to return to work and daily life after coronary angiography. The country's economies are affected adversyl by both treatment costs and labor force loss because of the disease. In this study 348 patients who refers with acute coronary syndrome and unstable angina pectoris and who applied coronary angiography were included. Many parameters such as demographic characteristics, coronary angiography results, education levels and occupations of patients were evaluated. Thus time of return of the working individuals to the work and time of return to the previous daily life of nonworking persons were calculated. As a result we found that time to return to the work and daily life is significantly increased in patients with a history of DM and HT, in elderly, in patients who were decided to taking in PCI or CABG, in patients with prolonged hospitalization, in patients with angina and dispnea. Coronary artery disease may be more harmfull to country's economy and people's social life than we know. That more extensive researches should be done in this regard. Key words: Coronary artery disease, time of returning the work, cardiac rehabilitation
The time to return to work and time of adaptation to social life of patients to whom primary or elective coronary angiography were applied
Keywords: Kardiyoloji