Doğum indüksiyonu için intravaginal misoprostol uygulamasının etkinliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması - Kumru, Selahattin; Boztosun, Abdullah; Şimşek, Mehmet; Sapmaz, Ekrem (My University, 2004)
Amaç: Servikal olgunlaşma ve doğum indüksiyonu amacıyla intravaginal misoprostol uygulamasının etkinliğini ve güvenilirliğini araştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği. Yöntemler: Doğum indüksiyonuna ihtiyaç duyan ancak serviksin indüksiyon için uygun olmadığı gebelere intravaginal yoldan dört saatte bir 50 $mu$g misoprostol uygulandı. İndüksiyondan doğuma kadar geçen süre, uygulanan toplam doz, tek dozdan sonra doğuranların sayısı, sezaryene giden gebe sayısı ve sezaryen endikasyonları ile tedaviye verilen maternal ve fetal cevaplar not edildi. Bulgular: Çalışmaya otuz yedi gebe katıldı. Gebelerin %35’i ilk dozdan sonra doğururken, indüksiyon başından doğuma kadar geçen ortalama süre 7.3$pm$ 3.2 saat, ortalama misoprostol dozu 86.5 $pm$3 0.4 $mu$g bulundu. Olguların %21.6’sında takisistol gelişirken %5.4’ünde fetal distres görüldü. Gebelerin yaklaşık yüzde doksanı vaginal yoldan, kalan yüzde onu da sezaryen ile doğum yaptı. Sonuçlar: Uygun olmayan serviks varlığında serviksin olgunlaştırılması ve doğumun indüklenmesi amacıyla intravaginal dört saatte bir 50 $mu$g misoprostol uygulamasının etkin ve güvenli olduğu kanaatine varıldı.
Keywords: Sonuçların tekrarlanabilirliği; Misoprostol; İlaç uygulama; vajen içi; Doğum; normal