Ayçiçek yağ fabrikası atıksularının kirlilik yükünün azaltılması - Saatçi, Yusuf; Arslan, E. Işıl; İpek, Ubeyde; Cici, Mehmet (My University, 2002)
Bu çalışmada, Elazığ ilinde kurulu bulunan Karadeniz Birlik Doğan Erdil ayçiçek yağ fabrikası rafinasyon kademelerinden ve yağ asitleri ünitesinden alınan atıksular karakterize edilmiştir. Atıksu kirlilik yüklerinin azaltılması için işletme koşulları ve tesis bazında alınabilecek önlemler belirlenerek, kirletici yüklerin optimizasyonu irdelenmiştir. Bu amaçla işletme bazında dört alternatif atıksu akım kombinasyonu üzerinde çalışılmış ve asidik atıksuların kireç ile koagülasyonu denenmiştir. Sonuçlar, sabun stoğundan yağ asidi üretilmesi ve oluşan asidik atıksuların kireç ile koagülasyonu halinde %28-64 oranında KOİ ve %8-31 oranında yağ gres giderimi gerçekleştirilebileceğini göstermiştir.
Keywords: Çevre Mühendisliği