HİDROKSİÜRE TÜREVİ SCHİFF BAZI VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN ANTİOKSİDAN VE ANTİTÜMÖR ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KELEŞTEMUR, ÜNZİLE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada, hidroksiüre türevi Schiff bazı metal komplekslerinin hücre kültürü ortamına ilave edilmesi ile lipit peroksidasyonunun derecesini gösteren MDA konsantrasyonu, DPPH radikal temizleme özelliği ve in vitro antitümör özellikleri araştırıldı.Deney grupları arasındaki karşılaştırılmalarda MDA düzeylerinin istatistiksel olarak çinko kompleksi dışında değişmediği gözlendi. Kompleksler oldukça yüksek DPPH radikali indirgeme aktivitesi sergiledi.Bununla beraber, Schiff bazı metal komplekslerinin in vitro antitümör aktiviteye sahip olduğu belirlendi.Anahtar kelimeler: Schiff Bazı, MDA, Antitümör Aktivite, Antioksidan Aktivite

In this research, the effect of hydroxyurea derivative Schiff base metal complexes on the MDA concentration which is an andicator of lipid peroxidation, DPPH radical reduction method and antitumour activity in cell culture media were investigated.In the comparision done among groups, it was observed that level of MDA were statistically unchanged complex of Zn. According to results of studies of the complexes showed high DPPH radical reduction activity.In addition, cell viability experiments show that metal complexes have effective in vitro antitumor activity.Key Word: Schiff Base, MDA, Antitumuor Activity, Antioxidant Activity
The investigation of antitumuor and antioxidant properties of hydroxyurea derivative Schiff base and its metal complexes
Keywords: Biyokimya