DİYARBAKIR İLİ KOCAKÖY İLÇESİ HALK İNANIŞLARI - ALMAZ, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2019)
Din, toplumların sosyal ve kültürel yaşamlarının şekillenmesinde önemli bir etkendir. İnsanın olduğu her yerde dinler de var ola gelmiştir. Dolayısıyla insanlık tarihinin her safhasında çeşitli dinlere ve bunlara bağlı inanç sistemlerine rastlanır. Halk arasında inanç düzeyinde varlığını sürdüren ve genellikle "halk inançları" olarak ifade edilen değerleri, bilimsel şekilde araştırıp ortaya çıkarmak dinler tarihçisinin görev alanlarındandır. Kültürel değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılması, hiç şüphesiz onların araştırılıp yazılı kayıtlara aktarılmasıyla mümkündür. Bu bağlamda biz de "Diyarbakır İli Kocaköy İlçesi Halk İnanışları" adlı tezimizle, söz konusu yöre halkının dini inanç ve adetleri ile bunlara bağlı uygulamaları dinler tarihi açısından değerlendirmeye çalıştık. Çalışmamız, giriş kısmı ile başlayıp üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında, halk inançları kavramının tanımı ve değerlendirilmesi ile araştırmanın konusu, sınırı, amacı ve yöntemi gibi metodolojik bilgilere yer verilmiştir. Bu kısımda ayrıca Kocaköy ilçesinin tarihi, coğrafi, nüfus ve ekonomik yapısı ile ilgili konular yer almıştır. Birinci Bölüm'de, hayatın geçiş dönemleri olan doğum, sünnet, evlilik ve ölüm ile ilgili halk inançlarına yer verilmiştir. İkinci Bölüm'de, Kocaköy ilçesinde tabiatla ilgili yağmur duası, ağaç, hayvanlar, su, ateşle ilgili inanışlar ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Üçüncü Bölüm'de, Kocaköy'de bulunan ziyaret yerleri ve bunlar etrafında şekillenen inanışlar ele alınarak dinler tarihi açısından değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise, çalışmadan elde edilen bulguların kısa bir değerlendirilmesi yapılmış ve nihayet çalışmanın en sona da konu ile ilgili resimler eklenmiştir.

"Religion"is an important factor in forming social and cultural lives of societies. Religions have always existed in every area where people have existed. Thus, various religions and their belief systems are observed in every phase of human history. It is one of task areas of a Religion Historian to investigate scientifically and reveal values existing as beliefs among people and expressed as "Folk beliefs".Undoubtedly, transfer of cultural values from a generation to another is possible through studying and transferring them to written records. In this context, we investigated folk beliefs in Kocaköy and its vicinity with the sense of responsibility I had mentioned. In the thesis entitled "Diyarbakır Province Kocaköy District Public Beliefs", we tried to determine beliefs and customs for people of the region and applications depending on these. Our study starts with introduction and consists of three chapters and results. In the introductory section, the definition and evaluation of the concept of folk beliefs and methodological information such as the subject, limit, purpose and method of the research were included. In addition, the topics related to the historical, geographical, population and economic structure of the town of Kocaköy were included in this section. In the first part, people's beliefs about birth, circumcision, marriage and death, which are the transition periods of life, were included. In the second part, the rain prayer, trees, animals, water and fire beliefs and assessments about nature were made in Kocaköy County. In the third part, the Places of pilgrimage in Kocaköy and the beliefs shaped around them were examined and evaluated in terms of religious history. In conclusion, a brief evaluation of the findings obtained from the study was made and finally, the pictures related to the subject were added to the end.
Diyarbakır province Kocaköy district public beliefs
Keywords: Sosyoloji; Halk Bilimi (Folklor)