REAKTİF BOYALARDAN REAKTİF BLUE 221(RB 221)'İN ASPERGİLLUS NİGER İLE BİYOSORPSİYONUNUN KESİKLİ SİSTEMDE ARAŞTIRILMASI - ÖZGÜL, ÖZNUR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tez çalışmasında, tekstil endüstrisinde kullanılan Reactive Blue 221 tekstil boyasının sulu çözeltiden Aspergillus niger mantarı ile biyosorpsiyonu çalışılmıştır. Sistem, kesikli karıştırmalı olarak çalıştırılmıştır. Bu amaçla çalışmanın ilk aşamasında,. pH 4-6,5 arasında olan altı farklı pH değerinde adsorpsiyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 1-10 g/L arasında değişen dört farklı adsorban dozu incelenmiş ve optimum adsorban dozu belirlenmiştir. Optimum sıcaklığı belirlemek amacıyla 20-40?C arasında üç farklı sıcaklık değeriyle çalışılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalara Langmuir, Freundlich ve Temkin izotermleri uygulanılarak, termodinamik parametreler hesaplanmış ve adsorpsiyon kinetikleri belirlenmiştir. Gerçekleştirilen biyosorpsiyon işleminin ne doğrultuda uygulanabileceği ve biyosorpsiyon olayına etki eden unsurların birlikte karşılaştırılmasını sağlanması amacıyla elde edilen sonuçlar RSM metodu ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Üç boyutlu cevap yüzey metodu ile elde edilen grafikleri yorumlayıp en uygun deney şartları yorumlandığında; başlangıç RB 221 derişimi 87,25 mg/L giderim ve %87 verim göz önününe alınarak, pH 5, sıcaklık 30?C ve sabit A.niger dozajı 5 g/L olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda tez çalışmasında kullanılan Aspergillus niger fungus türünün tekstil endüstrilerinin oluşturduğu boyalı atıksuların arıtımında kullanılması açısından ümit vaad edici sonuçlara ulaşılmıştır.

In this thesis, the adsorption of Reactive Blue 221 textile dye used in the textile industry from aqueous solution with Aspergillus niger fungus was studied. The system was operated with batch mixing. For this purpose, in the first stage of the study,. Adsorption studies were carried out at six different pH values between pH 4-6.5. Then, four different adsorbent doses ranging from 1-10 g/L were examined and the optimum adsorbent dose was determined. In order to determine the optimum temperature, three different temperature values between 20-40?C were used. By applying Langmuir, Freundlich and Temkin isotherms to experimental studies, thermodynamic parameters were calculated and adsorption kinetics were determined. The results obtained were statistically analyzed with the RSM method in order to ensure that the adsorption process can be applied in what direction and to compare the factors affecting the adsorption phenomenon together. When interpreting the graphics obtained by the three-dimensional response surface method and interpreting the most appropriate experimental conditions; The initial RB 221 concentration was determined as 87.25 mg/L removal and 87% efficiency, pH 5, temperature 30?C and fixed A.niger dosage 5 g/L. In line with the results obtained, promising results were obtained in terms of the use of the Aspergillus niger fungus species used in the thesis study in the treatment of dyed wastewater generated by the textile industries.
Investigation of biosorption of reactive blue 221(RB 221) from reactive dyes by aspergillus niger in batch system
Keywords: Çevre Mühendisliği