Kısa Filmlerde Filistin Anlatıları ve Bir Karşı-Anlatı Olarak Ömer Rammal Sineması - Namaz, Yunus; Koçaslan, Eyup (My University, 2024)
Sinema filmler ve kısa filmler olay ya da olguları yeniden anlamada, anlamlandırmada önemli işlevler taşımaktadır. Filmler yoluyla bir dönemin atmosferine, egemen güç yapılarına, hegemonik temsilin ürettiği anlam biçimlerine ve onun bağlantılarına vurgular yapılmaktadır. Bu vurgu ve temsil biçimleri, Filistin sinema tarihinde de anlam kazanmakta, İsrail’in tahakkümcü ve kolonyalist işgali esas alan tutumları sinematik bir dille eleştiriye tabi tutulmaktadır. Filistinli sinemacıların uzun metraj filmlerinde, özellikle de 7 Ekim 2023 sonrasında üretilen kısa filmlerde söz konusu eleştirel bakışı fark edebilmek mümkündür. Bu çalışma, Filistinli sinemacı Omar Rammal’ın iki kısa filmine odaklanmakta ve bu filmlerde işlenen Filistin’deki işgalin boyutlarını, İsrail’in kolonyalist arzularını tahlil etmektedir. Çalışmada, “The Place ve 75 Years” adlı iki kısa filmde İsrail’in, Filistin’de son dönemde yürüttüğü politikalar anlatılmaktadır. Rammal’ın bu filmlerinde, sömürgeciliğin boyutlarını ortaya koyarken kimlik, vatan, aidiyet, adalet, insan hakları ve uluslararası hukuk gibi temalara dikkat çektiği ve kısa filmleri bir direniş alanı olarak gördüğü anlaşılmaktadır.
Keywords: 7 Ekim; İsrail ve işgal; Filistin sineması; kısa film.