Elazığ Bölgesinin Kırmataş Potansiyeli ve Kullanım Alanları - Gurocak, Zulfu; Kürüm, Emre Burak (My University, 2020)
Bu çalışmada, Elazığ çevresinde yüzeyleyen kayaçların kırmataş potansiyeli ve kullanım alanları incelenmiştir. Buamaçla, Keban Metamorfitleri, Kömürhan Ofiyolitleri, Elazığ Magmatitleri, Harami Formasyonu, Maden Karmaşığı,Seske Formasyonu, Kırkgeçit Formasyonu ve Karabakır Formasyonu’ndan alınan bloklardan agrega örneklerihazırlanmış ve deneysel çalışmalar yapılmıştır. Laboratuvar çalışmalarından elde edilen sonuçlar, şartname vestandartlarda verilen sınır değerler ile karşılaştırılarak, incelenen kayaçların beton agregası, balast ve yol üst yapımalzemesi olabilirliği ortaya konulmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, Elazığ Magmatitleri’ne ait andezitler,Harami Formasyonu’na ait kireçtaşları, Maden Karmaşığı’na ait bazaltlar ve Kırkgeçit Formasyonu’na aitkireçtaşlarının beton agregası olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Elazığ Magmatitleri’ne ait andezitler demiryolubalastı olarak kullanılmaya uygundur. Ayrıca, Harami, Seske ve Kırkgeçit Formasyonlarına ait kireçtaşları ile MadenKarmaşığı’na ait bazaltlar tüm katmanlarda yol üst yapı malzemesi olarak kullanılabilir niteliktedir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji