PLEUROCHRYSİS CARTERAE BİYOKÜTLESİNİN BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZER, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüzde, dünya enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan fosil yakıt rezervleri hızla azalmakla birlikte bu yakıtların kullanımı çevreye gün geçtikçe daha fazla zarar vermektedir. Bu nedenle güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yapılan çalışmaların sayısı giderek artmaktadır. Dünyada, biyokütle en yaygın kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Bitki ve hayvan kaynaklı tüm organik maddeler, biyokütleden enerji üretmek amacıyla kullanılabilir. Biyokütle kaynakları arasında yer alan makro ve mikroalglerin, biyogaz üretiminde kullanılma potansiyeli oldukça yüksektir. Bu çalışmada Pleurochrysis carterae biyokütlesi, anaerobik çürütme prosesinde besi maddesi olarak kullanılarak biyometan üretim potansiyeli araştırılmıştır. Bu amaçla, anaerobik reaktörlere farklı konsantrasyonlarda Pleurochrysis carterae biyokütlesi ilave edilmiş 32 gün boyunca 37oC sıcaklıkta işletilmiştir. En yüksek metan miktarı 10 g/L Pleurochrysis carterae biyokütlesi ilave edilen reaktörde 159,56 ml CH4/g-VS olarak elde edilmiştir. Reaktörlerde üretilen biyogazın metan içeriğinin %48-%73,9 arasında değiştiği gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, Pleurochrysis carterae biyokütlesinin anaerobik çürütme prosesinde biyometan üretimi için uygum bir besin kaynağı olduğunu göstermiştir.

Fossil fuel reserves, which provide a large part of the world's energy needs, are more damaging the environment. For this reason, the number of studies on renewable energy sources such as solar, wind, hydroelectric and biomass is gradually increasing. Biomass is one of the most widely used renewable energy sources in the world. All organic materials originating from plants and animals can be used to produce energy. Macro and microalgae, which are Among the biomass sources, have a very high potential for biogas production. In this study, the biomethane production potential of the anaerobic digestion process by using Pleurochrysis carterae as a substrate source. For this purpose, Pleurochrysis carterae biomass was added to the anaerobic reactors at different concentrations and operated at 37oC for 32 days. The highest methane concentrations of 159.56 ml CH4 /g-VS was obtained at the Pleurochrysis carterae biomass concentrations of 10 g/L. It was observed that the methane ratio of biogas was between 48%-73.9%. The results showed that Pleurochrysis carterae biomass is a suitable substrate source for biomethane production in the anaerobic digestion process.
Investigation of biogas production potential from Pleurochrysis carterae biomass
Keywords: Çevre Mühendisliği