KNOWLEDGE-BASED FAST WEB QUERY ENGINE USING NOSQL - OMAR, BLIMAT AHMED (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tezde, kullanıcıların sorguları otomatik olarak genişletmelerini ve sorgularını etkileşimli olarak geliştirirken kullanıcıları yönlendirmelerini sağlayan etkili, etki alanından bağımsız, bilgi tabanlı bilgi alımı sunan yeni bir arama arayüzü açıklanmaktadır. Her ne kadar arama motorları World Wide Web'den bilgi almak için çok faydalı olsalar da, kullanıcılar web sorgularını işlerken en alakalı bilgiyi elde etmekte problem yaşamaktadirlar. Önceki araştırmalar, web sorgulama işlemlerini iyileştirmek için çeşitli başarı düzeylerinde farklı yöntemler kullanmaya çalışmıştır. Burada hızlı web sorgusu araması için NoSQL (Yalnızca SQL değil) kullanıyoruz, çünkü NoSQL, yani zaman verimi kullanmanın birçok avantajı var, Çok fazla veriden veri alinmaktadir. Anlamsal ve dilbilimsel bilgiyi kullanarak farklı uygulama alanlarından farklı sorguların analizi, daha alakalı sonuçların nasıl elde edilebileceğini göstermektedir.

In this thesis, we have described an advanced search interface which provides knowledge-based, domain-independent and efficient information retrieval, enabling users to automatically enlarge their questions and to guide them as they develop their enquiry in an interactive way. Though search engines are crucial for acquiring data from the World Wide Web, users still have difficulties in acquiring the most important data while processing their web queries. Previous studies have tried to use varied techniques for improving web query processing with differed success levels. In this study, we have used NoSQL (Not Only SQL) for fast web query searching due to the vast number of benefits associated with it. For example, it is time efficient and it is possible to retrieve the specific information from a large pool of data. An examination of the various queries from the various application domains by use of linguistic and semantic cognition exposits how more relevant results may be acquired.
NoSQL kullanılan bilgi tabanlı hızlı web sorgulama motor
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol