Heavy metal pollution potential of zinc leach residues discarded in Çinkur plant - Altundoğan, H. Soner; Erdem, Mehmet; Orhan, Ramazan; Özer, Ahmet; Tümen, Fikret (My University, 1998)
Bu makalede, Çikur tesislerinde cinko ekstraksiyonunda açığa çıkan filtre keklerinin ağır metal çözünürlük davranışları üzerine yapılan çalışmanın sonuçları verilmiştir. Çözünürlük deneyleri yapılarak keklerden ağır metallerin suya geçişleri sistematik olarak incelenmiştir. Metallerin suya geçişlerine temas süresi, pH, sıvı/katı oran ve ardışık ekstraksiyonların etkileri incelenmiş ve metal konsantrasyonları yüzey sular için verilen çeşitli limitler ile mukayese edilmiştir. Keklerden çözünen metallerin konsantrasyonlarını EPA tarafından verilen toksisite limitleri ile kıyaslamak amacıyla kekler ayrıca EPA tarafndan önerilen \"Ekstraksiyon testlerine\" tabi tutulmuştur. Filtre keklerinden ağır metallerin çözünürlüklerinin sıvı/katı oranı, temas süresi ve karışım pH'sına bağlı oldugu belirlenmiştir. Metallerin çözünen miktarları bu parametrelere bağlı olarak değişmektedir. Ancak
Keywords: Kimya; Analitik; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği