Etik iklim algısının hasta güvenliği kültürüne etkisi - Emül, Eda; Demirel, Erkan Turan (My University, 2017)
Çalışmanın Problemi: Hastalar haklarını öğrendikçe sağlık hizmeti sunumunda çeşitlilik ve kaliteye olan ilgi de artmaktadır. Kalitenin temel unsurlarından olan hasta güvenliği kavramı, genel anlamda hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla sağlık kuruluşunun ve çalışlarının aldığı önlemlerdir. Sağlık çalışanları genellikle yarar ve zarara ait çeşitli etkenleri değerlendirmede neye göre davranacakları konusunda uzlaşamamaktadırlar. Çünkü yarar ve zararın ne olduğu konusunda her zaman somut bir kanıt yoktur. Kurumun ve sağlık çalışanlarının benimsediği etik değerlerle bu çelişkinin ortadan kaldırılması mümkündür. Bu görüşten hareketle sağlık çalışanlarının etik iklim algılarının hasta güvenliği kültürüne etkisinin araştırmaya konu edilmesi kararına varılmıştır. Bu iki değişken arasındaki etkileşimi inceleyen çalışmalara rastlanamamış olması konunun özgün olduğuna yönelik bir belirti olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın Amacı: Elazığ İl Merkezi’nde yer alan hastanelerin çalışanlarının değerlendirmelerine göre Etik iklim algısının hasta güvenliği kültürü üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Metod: Bu araştırmanın evrenini Elazığ İl Merkezi’nde yer alan hastanelerin tüm hastanelerin çalışanları oluşturmaktadır. Elazığ İl Merkezi’nde 4 kamuya ve 4 özel sektöre ait toplam 8 hastane yer almaktadır. Bu hastanelerde toplam 3320 sağlık çalışanı istihdam edilmektedir. Çalışmanın verileri, 01.05.2017-30.06.2017 tarihleri arasında anket yöntemi ile toplanmıştır. Etik iklim ve hasta güvenliği kültürü ölçekleri, 5’li likert tipi derecelendirilmiştir. Değerlendirilen anket sayısı ise 346’dır. Bulgular ve Sonuç: Araştırma sonunda katılımcıların etik iklim algılarının yüksek (X ?=3,43; ss=0,85) ve hasta güvenliği kültürü algılarının ise vasat (X ?=3,18; ss=0,54) kabul edilebileceği kanısına varılmıştır. Etik iklim algısının hasta güvenliği kültürü üzerindeki etkisinin pozitif yönde ve vasat olduğu belirlenmiştir. Etik iklim hasta güvenliği kültürü üzerinde %28 oranında etkili olabilmektedir. [r=0,528; r2=0,279; p<0,001].
The Effects of Ethical Climate Perception on Patient Safety Culture
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Etik; Etik iklim; Hasta güvenliği; Hasta güvenliği kültürü; Tıbbi hata