Bir ilköğretim okulu birinci sınıf öğrencilerinde enterobius vermicularis taraması - Erensoy, Ahmet; Kuk, Salih (My University, 2009)
Amaç: Bağırsak parazitleri paraziter hastalıklar içinde günümüzde de önemini korumaktadır. Enterobius vermicularis ise dünyada olduğu kadar ülkemizde de yaygın görülen ve önemli rahatsızlıklara neden olan bir parazittir. Bu çalışmada, ilimizde bir ilköğretim okulunun birinci sınıfında okuyan öğrencilerde E. vermicularis taraması ve yaygınlığı etkileyen bazı faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 84 (% 51.22)'u kız, 80 (% 48.78)'i erkek 164 birinci sınıf öğrencisi katıldı.Bulgular: Tek bir selefon bant uygulaması ile 2 öğrencide E. vermicularis bir öğrencide ise Taenia spp. saptandı. E. vermicularis saptanmayan bir sınıftaki 22 öğrenciye ardışık üç adet selefon bant uygulaması yapıldı ve 2 öğrencide E. vermicularis bulundu.Sonuç: Bu çalışmada E. vermicularis'in olduğu kadar Taenia spp.'nın da çocuklar arasında görüldüğü, bu nedenle gerekli önlemlerin alınması gerekliliği ve E. vermicularis tanısında tek bir selefon bant uygulamasının yetersiz olabileceği vurgulanmıştır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Parazitoloji