ÜSTAD-I HiKMET MUGLALI PALABIYlK MEHMET EFENDi (Bir Biyografi Denemesi) - Demirpolat, Enver (Fırat University, 2010)
Üstad-ı Hikmet denilen Muğlalı Palaltıyık Mehmet Efendi, XVIII. yüzyılda yaşamış olan bir Osmanlı-Türk düşünürüdür. Kaynaklar onu, felsefe, kelam, mantık, matematik, astronomi, şiir ve musiki alanlarında kendi döneminde söz salıibi biri olarak tanıtmaktadır. Palabıyık Mehmet Efendi'nin hayatı, eserleri ve ilmi kişiliğini anlatan bu makaledeki amaç, hakkında yok denecek kadar az bilgi bulunan bir düşünürün günyüzüne çıkartılınasıdır. Aynı zamanda o dönemin fikir yapısı hakkında da bilgi salıibi olup geçmişle bir kültür köprüsü kurmaktır. Bu durum Türk-İslam Düşüncesi'nin tarihsel süreçteki bilim ve kültür yapısının karanlıkta kalan kayıp zincir halkalarının bulunup tekrar yerlerine eklenmesi ve günümüzle bütünlük arz etmesi bakımından da öneıİılidir.
Palabıyık Mehmet Efendi From Muğla Who is the Master of the Philosophy (A Trial of Biography)
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları