RUSYA'NIN ORTA ASYA'YA (TÜRKİSTAN) YÖNELİK POLİTİKALARININ DÖNEMLERE GÖRE DEĞİŞİMİ - KIZILCA, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Orta Asya XIX. Yüzyılın ikinci yarısında Rusya tarafından fethedildi. I. Dünya Savaşı Öncesi ve sonrasında bu saha özellikle; Çarlık Rusya, Bolşevik Rusya, İngiltere ve Çin Devletleri'nin yayılma sahasına ve alanına dönmüştür. XX. Yüzyıl başında ve Bolşevik İhtilali sonrasında Bolşevik Rusya Devleti'nin (SSCB), bu hanlıkları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanıp, hanlıklara bağımsız milli birer devlet kurma sözü vermesine rağmen iki yüzlü bir siyaset uyguladığı görülmüştür. Sömürgecilik denilince aklımıza gelen ilk şey, bir toplumun ya da devletin, başka devletler ve toplum üzerinde hakimiyet kurarak; bölgeyi açık ve gizli yollarla sömürmesidir. Sömürgecilik ve emperyalizm kavramları sıklıkla birbirinin yerine kullanılmakta olup; emperyalizm kavramıyla genellikle Avrupa Devletlerinin XIX. Yüzyılın ikinci yarısından bu yana devam eden yayılmacı devletler kastedilmektedir. Büyük devletlerin coğrafi keşif hareketleri ile başlayan maceraperestlik ve egemen olma duygularıyla dünyanın güzellik ve zenginliklerini ele geçirme istekleri emperyalist dönem sonrasında da devam etmiştir. Bu tezde Rus sömürgeciliğinin tarihi gelişimi ve Rusya'nın Orta Asya'yı sömürgeleştirme politikası üzerinde durulmuştur.

The Russian conquest of Central Asia took place in the second half of the nineteenth century. This region, return to the spreading field of Tsar Russia, Bolshevik Russia, United Kingdom, and the Chinese States especially befoe and after World War I. At the begining of the twefth century and after the Bolshevik Revolution, the Bolshevik Russian State (USSR) imposed a hypocritical policy despite the promise of using these khnates in their own interests and establishing independent national states in the khanates. Focusing of Soviet culture and its social ramifications both during the Soviet period and in the post soviet era, this thesis addresses important themes associated with Sovietisation and Socialisation in the Central Asian states of Kazak hstan, Kyrgystan, Tajikistan, turkmenistan and Uzbekistan. The first thing coming to our mind when say colonialism is exploiting the other state or community setting up domination on them with clear and secret way. Colonialism and imperialism is always used each others state or community setting up domination on them with clear and secret way. Colonialism and imperialism is always used each others position;the concept of imperialism generally is explained with the spreader activity which is coming from the half of 19th centuries. The desire of getting beautıes and rivhes has also continued after imperialist period with the sensation of being dominant and adventurous starting with big states geographical discovery movement this thesis describe the development of the history of colonialism and colozation of the Russian Central Asia.
Russia's of Central Asia policy to period changing
Keywords: Tarih