3-BOYUTLU MİNKOWSKİ UZAYINDA HASİMOTO YÜZEYLERİN GEOMETRİK ÖZELLİKLERİ - DEMİROĞLU, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada 3-boyutlu Minkowski uzayında Hasimoto yüzeyleri incelendi. 3-boyutlu Minkowski uzayında elde edilen Hasimoto yüzeylerinin üç durum halinde geometrik özellikleri verildi. Bu üç durum için Hasimoto yüzeylerinin Gauss ve ortalama eğrilikleri verildi. 3-boyutlu Minkowski uzayında Hasimoto yüzeylerinin parametre eğrilerinin bazı karakterizasyonları incelendi. Sayısal olarak Gauss-Weingarten denklemlerini integre ettikten sonra Hasimoto yüzeyleri için {g_11,g_12,g_22,L_11,L_12,L_22 } 6 temel niceliği oluşturan farklı bir metot incelendi. Bir eğrinin gelişimi ile yüzey oluştuğundan sonraki kısımda uzay eğrisi gelişiminin geometrisi verildi. Minkowski 3-uzayında itici tip non-lineer Schröndinger denklemi ile ilgili ikinci ve üçüncü sınıftan Hasimoto-like dönüşümünün diferansiyel formülleri verildi.

In this study, we examined the Hasimoto surfaces in Minkowski 3-space. We investigated the geometric properties of Hasimoto surfaces in Minkowski 3-space for three cases. The Gaussian and mean curvature of Hasimoto surface are found for each case. The characterization of some parameter curves of Hasimoto surfaces in Minkowski 3-space are given. After integrating the Gauss-Weingarten equations numerically, a other method that generates six fundamental quantities {g_11,g_12,g_22,L_11,L_12,L_22 } for Hasimoto surfaces is discussed. Since the surface is formed by the development of a curve, the geometry of the space curve development is given in the other section. Differential formulas of the second and third grade Hasimoto-like transformation related to the repulsive type non-linear Schröndinger (NLS) equation in Minkowski 3-space are given
Geometric properties of Hasimoto surfaces in Minkowski 3-space
Keywords: Matematik