TANZiMAT VE BATILlLAŞMA HAREKETLERiNE SOSYOLOJiK BiR YAKLAŞlM - Taş, Kemaleddin (Fırat University, 2002)
Osmanlı Devletinde Tanzimat'a kadar olan devrede Batılılaşma çabalan sadece askeri alanda varlığını hissettirirken ve diğer sahalardaki ycnileşme hareketleri ikinci der~cede sürdürülen faaliyetler olarak kalmışken; Tanzimat döneminde siyasi ve sosyal hayatın çeşitli boyutlarına yönelik ycnileşmc hareketleri yapılmaya başlanmıştır. Ancak Tanzimat dönemindeki Batılılaşma hareketleri; temel olarak tepeden inme bir karakter göstermiş, halk katınanlarina nüfuz ederneyerek toplumsal alanda başiırıya ulaşaİnamış ve netice olarak bir "öykünme" hareketi olmaktan öteye gidememiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları