GENÇLİK POLİTİKALARININ YEREL PERSPEKTİFTEN DEĞERLENDİRİLMESİ: ELAZIĞ GENÇLİK MECLİSİ ÖRNEĞİ - CELAYİR, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada gençlik politikaları bağlamında gençlerin sivil katılımını teşvik edebilmek ve yönlendirebilmek amacıyla yapılandırılan ve aynı zamanda gençlik politikalarının yerel yönetimler üzerinden uygulanma alanlarından biri olarak kabul edilebilecek gençlik meclislerinin amaç ve işleyişleri konu edinilmiştir. Çalışmada Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi üzerinde bir araştırma yürütülerek, gençlik meclisinin amaçları, hedefleri ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan ve durum çalışması deseni temel alınan bu çalışmada, araştırmanın çalışma grubunu, Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi İcra Kurulu Üyeleri ve Gençlik Meclisi'nin yürüttüğü etkinliklere katılan depremzede çocuklar oluşturmuştur. İki ayrı grup seçilmesinin amacı, Elazığ Gençlik Meclisi'ni hem mecliste görev alanlar tarafından hem de meclisin faaliyetinden faydalanan sosyal gruplar açısından değerlendirebilmektir. Veriler, odak grup görüşmesi ve derinlemesine görüşme teknikleri ile toplanmıştır. Gençlik Meclisi'nin faaliyetlerine katılan çocuklarla yapılan odak grup görüşmeleri sonrasında alınan yanıtlar, çocukların katıldıkları etkinlik ve organizasyonların değerlendirilmesi, yorumlanması, olumlu/olumsuz eleştirilmesi ve son olarak talepler şeklinde kategorize edilmiştir. Birden fazla etkinlikte yer aldıkları için araştırmanın katılımcı grubuna dâhil edilen depremzede çocukların değerlendirmelerine göre öncelikli olarak olumlu görüşlerin fazlalığı dikkat çekmektedir. Olumsuz eleştiriler ve talepler, etkinlikleri kısa süreli bulmaları ve tekrarını istemeleri odağında şekillenmiştir. Çalışma grubunu oluşturan diğer katılımcılar ile yapılan bireysel görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, gençlerin meclisteki amaçları, faaliyetleri ve hedefleri, aldıkları geri bildirimler şeklinde ortaya çıkmıştır. Gençlerin mecliste bulunuş amaçları, bu amaçlarla faaliyetlerinin uyum sağlayıp sağlamadığı, sivil ve yerel katılımları açısından kişisel tatmin durumları ele alınmıştır. Bulgulara göre Elazığ Gençlik Meclis İcra Kurulu Üyeleri, kurumsal bir yapı olarak Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi'nin şehre katkısını değerlendirerek, meclisin gençler adına bir yaşam merkezi olduğunu ve gelecekte mecliste uzun vadeli projelere imza atılması gerekliliğini vurgulayarak, şehirden çoğunlukla olumlu geribildirimler aldıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca meclisteki çalışma ortamlarının ve faaliyetlerinin kendilerini kişisel anlamda motive ettiğini belirtmişlerdir.

In this study, the aim and functioning of youth assemblies, which are structured in order to encourage and direct the civic participation of young people in the context of youth policies, and which can also be considered as one of the application areas of youth policies through local governments, are discussed. In this study, it is aimed to evaluate the aims, objectives and activities of the youth council by conducting a research on the Elazig Municipality Youth Council. In this study, which was designed as a qualitative research and based on the case study pattern, the study group of the research consisted of the members of the Executive Committee of the Elazig Municipality Youth Council and earthquake survivors who participated in the activities carried out by the Youth Council. The purpose of choosing two separate groups is to evaluate the Elazig Youth Council in terms of both those who take part in the assembly and the social groups that benefit from the activities of the assembly. Data were collected by focus group interview and in-depth interview techniques. The responses received after the focus group discussions with the children participating in the activities of the Youth Council were categorized as evaluation, interpretation, positive/negative criticism of the activities and organizations attended by the children, and finally, demands. According to the evaluations of the earthquake victims, who were included in the participant group of the research because they took part in more than one activity, it is primarily remarkable that the positive opinions are high. Negative criticisms and demands are shaped by the fact that they find the activities short-term and want them to be repeated. The data obtained as a result of individual interviews with the other participants of the working group emerged as the aims, activities and targets of the youth in the assembly, and the feedback they received. The purpose of the youth's presence in the assembly, whether their activities are compatible with these purposes, and their personal satisfaction in terms of their civic and local participation were wondered. According to the findings, the Elazig Youth Council Executive Committee Members stated that they received mostly positive feedback from the city by evaluating the contribution of the Elazig Municipality Youth Council as an institutional structure to the city, emphasizing that the assembly creates a living space for the youth and that long-term projects should be signed in the parliament in the future. They also stated that the working environments and activities in the assembly, motivate them personally.
Evaluation of youth policies from a local perspective: The sample of Elazig Youth Council
Keywords: Sosyoloji; Siyasal Bilimler; Kamu Yönetimi