KIRIKHAN-ISLAHİYE YÖRESİ YÖRÜKLERİNDE SOSYAL, KÜLTÜREL VE EKONOMİK YAPI - DOĞAN, MEHMET MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ KIRIKHAN- İSLAHİYE YÖRESİ YÜRÜKLERİNDE SOSYAL, KÜLTÜREL VE EKONOMİK YAPI M. Mustafa DOĞAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 1999, Sayfa; VIII + 105 Kırıkhan-İslahiye yöresi yörüklerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yapılarının konu edildiği bu araştırmada, gözlem ve mülakat gibi tekniklerle bilgiler toplanmıştır. Yörük, göçebe ve göçebelik gibi kavramlar açıklanmıştır. Yörüklerde, Doğum, evlenme ve ölüm olarak üçe ayırdığımız, hayatın geçiş dönemleri üzerinde durulmuştur. Kışlak ve yayla kavramları ve göçler izah edilmiştir. Konar-göçer yörüklerin geçim kaynağı olan küçükbaş hayvancılık (koyunculuk) anlatılmıştır. Sosyal değişmenin baş döndürücü hızı konusunda, günümüzde yörüklerde teknolojik gelişmesiyle birlikte, kılık kıyafette, göçlerin yapılış tarzında, kısaca hayatın birçok şamasında değişim geçirmektedir. Yerleşik hayata geçme eğilimleri ve sebepleri araştırılmıştır. Önceleri yerleşik hayata geçmek istemeyen yörük obalarında günümüzde, iskân edilme ve yerleşik hayata geçirilme istekleri artmıştır. İskân edilen yörüklerde de şehir hayatına ve tarım toplumuna uyumsuzluk problemleri ortaya çıkmıştır. Çünkü hayvancılıkla meşgul olan grupların, plansız ve hazırlıksız şekilde tarım toplumu içine konulmaları uyumsuzluğu beraberinde getirmiştir.

II SUMMARY Masters Thesis SOCIAL - CULTURAL AND ECONOMIC STRUCTURE IN THE KIRIKHAN-İSLAHİYE VINICITY M. Mustafa DOGAN Fırat University Social Sciences Instutie Sociology Master Science Branch 1999, Page; VIII +105 Kinkhan-islahiye vinicity yörüks, social cultural and economical structure made subject in this research, by using as direct dialogs, technic information acumulated. Yörüks, nomand and nomandism concepts explained in this header. Birt, married and death examined three main parts; yörüks an nomadic population. The consept of winter range summer range and migration has explained in this research. At the same them whe explain breading and what is the breader and mode stok farming. Social variation is very quickly change, yörüks changed quickly in tecnology, wearing clothes in make migration shortly, all of the direction of life. What is the reasons of the go to resident life in this nomand yörüks. In advence yörüks, not to want to mode residet life. But now in yörüks bores, want to passes resident life increases. Yörüks whose passes resident life has a lot of problems. City life problem and agricultural life problems. Because they are made brediny before them.
Social-cultural and economic structure in the Kırıkhan-Islahiye vinicity
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology