2-AMİNO-4-KLORMETİL TİYAZOL, SPİRO [4,4] NONAN-BİS-TİYAZOL VE OKSAZOLİDİNİN BAZI TÜREVLERİNİN SENTEZİ - ÇOŞKUN, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZİ 2-AMINO-4-KLORMETİL TİYAZOL, SPİRO[4,4]NONAN-BİS-TÎYAZOL ve OKSAZOLİDİN'İN BAZI TÜREVLERİNİN SENTEZİ Demet COŞKUN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa:61 Bu çalışmada, öncelikle 1,3-diklor aseton (1) sentezlenmiş ve bu bileşik tiyoüre ile etkileştirilerek 3,8-ditiyo-l,6-diazospiro [4,4]nona-l,6-dien-2,7-diamin (2) ve 4-( klormetil )-2- metil-l,3-tiyazol (3) bileşikleri sentezlenmiştir. Sentezlenen (3) bileşiği uygun aldehitlerle (benzaldehit, p-hidroksibenzaldehit,, 2-hidroksibenzaldehit) reaksiyonundan schiff bazlan elde edilmiştir. (2) bileşiği ile klorasetilklorür, benzaldehit, p-hidroksibenzaldehit ve salisilaldehit ile etkileştirilerek bis tiyazol türevleri sentezlenmiştir. Ayrıca (2) bileşiği etilmetan trikarboksilat ile etkileştirilerek diester türevine dönüştürülmüştür. Klormetil tiyazolü karbomat tuzlan ile reaksiyona sokarak ditiyokarbomat türevleri elde edilmiştir. Saflaştırma işlemleri; kristallendirme ve çöktürme ile yapıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapıları, eîementel analiz, *H, 13C-NMR ve FT-IR ile karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: tiyazol, oksazolidin, diamin, ditiyokarbomat. vn
Synthesis of some derivatives of oxazolidine and 2-amino-4-chloromethyl thyazol, spiro [4,4] nonan-bis-thyazol
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry