KONJENİTAL NON-SENDROMİK SENSORİNÖRAL İŞİTME KAYIPLI HASTALARDA GJB2 (KONNEKSİN 26) MUTASYON ANALİZİ - KASKALAN, EMİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
İşitme kaybı kişinin sosyal, eğitim ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkileyen en yaygın algılama bozukluklarından biridir. Bu çalışma, bölgemizde konjenital nonsendromik sensorinöral işitme kaybı olan hastalarda, işitme kaybına en sık neden olan GJB2 (konneksin 26) geni mutasyonlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır.Bu çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda tanı konulan, konjenital non-sendromik sensörinöral işitme kayıplı 60 hasta üzerinde yapılmıştır. Kontrol grubu işitme açısından problemi olmayan 60 hastadan oluşturulmuştur. Çalışmaya katılan hastalardan 3 ml periferal venöz kan örneği alınarak Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı'nda mutasyon analizi yapılmıştır. Çalışmamızda, GJB2 genindeki 35delG, 167delT, delE120, 235delC mutasyonları ile GJB6 genindeki mutasyonlar araştırılmıştır. Ayrıca çalışma grubundaki hastalara DNA dizileme de yapılarak yeni mutasyonların varlığı araştırılmıştır.Çalışma grubunda yer alan toplam 60 hastanın altısında (%10) mutasyon tespit edilmiştir. Bu hastaların beşinde 35delG (%8,3) ve birinde de (%1,7) delE120 mutasyonu saptanmıştır. 167delT, 235delC mutasyonları ile GJB6 geni mutasyonları görülmemiştir. Kontrol grubunda ise hiçbir hastada mutasyon saptanmamıştır. Çalışma grubundaki hastaların ailelerinde sensörinöral işitme kaybı öyküsünün varlığı ile 35delG ve delE120 mutasyonu varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,05).Sonuç olarak bizim çalışmamızda 35delG mutasyonu literatürle uyumlu olarak en sık görülen mutasyon olmuştur. Bu çalışma GJB2 geni mutasyonlarının araştırıldığı yöremizdeki ilk çalışmadır. Konjenital nonsendromik sensörinöral işitme kayıplı hasta ve ailelerine verilecek genetik danışmanlık, işitme kaybının etiyolojisinin belirlenmesinde ve genetik testlerle heterozigot ve homozigot bireylerin tanımlanmasında son derece önemlidir.Anahtar kelimeler: Konjenital işitme kaybı, Otozomal resesif, GJB2

Hearing loss is one of the most frequent sensorial defects that causes limit social and intellectual development. İn this study we aimed to search GJB2 (connexin 26) gene mutations in patients with certain types of congenital hearing loss in our geographic area.The study group consisted of 60 patients with congenital, non-syndromic sensorineural deafness diagnosed at the Firat University Faculty of Medicine ENT Department. To the control group 60 patients without hearing trouble were assigned. A 3 ml venous blood sample was drawn from all subjects to analized by the Medical Biology and Genetics Department of Firat University Faculty of Medicine. This analyses contained searching GJB6 and 35delG, 167delT, delE120, 235delC of the GJB2 gene mutations. DNA sequencing to screening for other new mutations was also performed.Mutations were found in six (10%) patients of the study group, five patients with 35delG mutation (8.3%) and one patient with delE120 (1.7%). None of the other GJB6 mutations mentioned above were seen. No mutations were found in any of the control subjects. A statistically significant correlation (p<0.05) was detected between family history of hearing loss and 35delG or delE120 mutations.To conclude, 35delG was the most frequent mutation, as expected from published reports, this is the first study of GJB2 mutations in our geographic area. Genetic counseling of patients with congenital, non-syndromic sensorineural deafness and their families is extremely important for determining the etiology of the hearing loss and identifying heterozygotic and homozygotic individuals through genetic testing.Key Words: Congenital hearing loss, Autosomal recessive, GJB2
GJB2 (Connexin 26) mutations analysis in patients with congenital non-syndromic sensorineural hearing loss
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz