KRONİK MİGREN HASTALARINDA VENLAFAKSİN VE TOPİRAMAT TEDAVİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ESEN, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kronik migren, tedavisi üzerinde pek çalışılmayan ve sorunlu bir konu olup konuyla ilgili yapılmış az sayıda randomize çalışma mevcuttur. Bu tez çalışmasının amacı, kronik migren tanılı hastalarda venlafaksin ve topiramat etken maddeli ilaçların profilaktik tedavideki etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır.2009 Aralık- 2010 Haziran tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp FakültesiNöroloji polikliniğine başağrısı şikayeti ile başvuran ve IHS (Uluslararası Başağrısı Derneği) 2004 yılı kriterlerine göre kronik migren tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize tek kör olacak şekilde 30'ar kişilik iki guruba ayrıldı.Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara tedaviye başlamadan önce MİDAS (Migrene bağlı yeti kaybı değerlendirme ölçeği), VAS (Vizüel analog ağrı skalası) ve Hamilton depresyon skalası uygulandı. VAS skalası ile hastanın ağrısının şiddeti, MİDAS anketi ile de migren atağının hastada oluşturduğu iş gücü kaybı ve ağrılı günlerin sıklığı saptanarak böylelikle tedavi sonrası ağrı şiddeti ve sıklığı ile migrene bağlı iş gücü kaybı değerlendirildi. Hamilton depresyon skalası uygulanarak hem ciddi depresif hastaları çalışma dışında tutmaya hem de tedavi öncesi ve sonrasında MİDAS ölçeği ile korele bir şekilde değerlendirerek hastaların tedaviye yanıtının venlafaksinin antidepresan etkisinden bağımsız olup olmadığı tespit edilmeye çalışıldı.Venlafaksin ( grup I) başlanan hastaların tedavi öncesi ve 3 aylık tedavi sonrası atak sayısı, toplam atak süresi ve atak şiddeti ölçümlerinin değerlendirilmesinin karşılaştırılması sonucunda tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı derecede düzelme tespit edildi (p?0.05).Yine topiramat (grup II) başlanan hastaların tedavi öncesi ve 3 aylık tedavi sonrası atak sayısı, toplam atak süresi ve atak şiddeti ölçümlerinin değerlendirilmesinin karşılaştırılması sonucunda tüm parametrelerde anlamlı düzelme tespit edildi (p?0.05).Venlafaksin (grup I) ve topiramat (grup II) tedavisi başlanan hastaların 3 aylık tedavi sonrası atak sayısı, toplam atak süresi ve atak şiddeti karşılaştırıldığında ise her iki grup arasında belirgin bir farklılık tespit edilmedi (p>0.05).Venlafaksin (grupI) ve topiramat (grup II) grubu arasında tedavi öncesi ve tedavi sonrası MİDAS, HAMİLTON, VAS değerleri karşılaştırıldı ve bu karşılaştırmanın sonucunda da değerlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p>0.05), her grubun kendi içerisinde tedavi öncesi ve 3 aylık tedavi sonrası MİDAS, HAMİLTON ve VAS değerlerinde tedavi sonrası belirgin azalma izlenmiş olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.001).Anahtar Kelimeler: Kronik migren, tedavi, venlafaksin, topiramat

Chronic migrane treatment is not worked so much, also it is a problematic issue and a small number of randomized trails on this subject is available. The aim of this study is to compare effectiveness of drugs which include venlafaxine and topiramate in patients diagnosed with chronic migraine.Patients enrolled in this study had headache which was diagnosed according to 2004 IHS (International Headache Association) as chronic migraine at Firat University Hospital, Department of Neurology outpatient clinic between December 2009 and June 2010. Patients were randomized as single blind into two groups, 30 patients in each group.Before the treatment, MIDAS (The Migrane Disability Assessment Scale), VAS (Visual Analogue Pain Scale) and the Hamilton Rating Scale for Depression were performed to all patients in the study. The severity of patients? pain by VAS and patients? work loss and the frequency of days of pain by MIDAS were determined, so that work loss due to migrane and post-treatment pain-intensity, frequency were evaluated. Patients with severely depressed were aimed to be excluded from study through application of the Hamilton Rating Scale for Depression as well as before and after treatment these patients were evaluated to correlate with MIDAS, the response of patients to antideprassant effects of venlafaxine were studied to determine whether or not independent.Before and 3 months after venlafaxine treatment (group I), the comparison of evaluation of measurements of total attack duration, attack frequency and severity of attacks showed that statistically significant improvment was determined in all parameters (p ? 0.05).However, before and 3 months after toprimate treatment (group II), the comparison of evaluation of measurements of total attack duration, attack frequency and severity of attacks showed that statistically significant improvement was determined in all parameters (p?0.05). 3 months after the treatment of venlafaxine (group I) and topiramate (group II), there was no difference found between these groups when attack frequency, total attack duration and severity of attack were compared (p>0.05).Before and after treatment of venlafaxine (group I) and topiramate (group II), while MIDAS, HAMILTON and VAS values were compared between groups and there was no statistically significant difference found at the end of this comparison (p>0.05), within each group, after treatment pre- and 3-month-post-treatments values of MIDAS, HAMILTON and VAS were significantly decreased, and this difference was found statistically significant (p = 0.001).Keywords: Chronic migraine, treatment, venlafaxine, topiramate.
The comparison of venlafaxine and topiramate treatment in patients with chronic migraine
Keywords: Nöroloji