Öğretmen Adayları İçin Kişisel-Mesleki Yetkinlikler Algı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Kazu, Hilal; Şenol, Demet Demiralp (My University, 2017)
Bu araştırmada, öğretmen adaylarının kişisel-mesleki yetkinliklere ilişkin algılarını geçerli ve güvenilir olarak ölçmeye olanak tanıyacak bir ölçme aracının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, toplam 720 öğretmen adayından oluşan dört ayrı çalışma grubu üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ölçme aracının yapı geçerliği için açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) hesaplanmıştır. AFA sonucunda, ölçekte 18 madde ve dört faktörden oluşan bir yapı elde edilmiştir. DFA'dan elde edilen bulgular da, bu yapının yeterli uyum indekslerine sahip olduğunu göstermiştir. Yapı geçerliği verilerinin zenginleştirilmesi amacıyla yapılan yakınsak ve ayırt edici geçerliği hesaplamaları da, literatürde kabul gören değerler içinde sonuçlar sağlandığını göstermiştir. Ölçekten elde edilen ölçümlerin güvenirliği; cronbach alfa, bileşik güvenirlik ve test tekrar test yöntemleri ile incelenmiş ve hesaplanan güvenirlik katsayılarının kabul edilebilir sınırlar içerisinde yer aldığı saptanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları