Capoeta trutta ve Barbus rajanorum mystaceus ‘un kas dokularındaki total lipit ve yağ asidi miktar ve bileşimlerinin üreme periyodu süresince değişimi - Konar, Vahit; Canpolat, Ayhan; Ökkeş; Yılmaz, Okkes; Yilmaz; Gürsu, Ferit (My University, 1999)
Bu çalısmada, Elazığ Keban Baraj gölünde yaşayan Copoeta trutta ve Barbus rajanorum mystaceus ‘un dişi ve erkek bireylerinin kas dokularında total lipit ve yag asidi bileşiminin değişimi üreme periyodu boyunca incelendi. Total lipit miktarının, C. trutta ve B. rajonarum mystaceus ‘un disi ve erkek bireylerinin kas dokularında haziran ayında yükseldigi belirlendi. Ağustos ayında ise total lipit ve yag asidi miktarlarının azaldıgı saptandı (p<0.05; P<0.01; p<0.001). Gaz kromatografisi ile yapılan analiz sonuçları, her iki türün kas dokusu yağ asidi bileşiminin zengin bir yağ asidi çeşitliliğinden olustugunu gösterdi. C. trutta ‘nın dişi bireylerinin kas dokusundaki doymamıs yağ asitleri, üreme mevsimi sonuda, düzenli bir şekilde azaldıgı halde (p<0.05, p<0.01), diger bireylerdeki değişimin daha düzensiz oldugu belirlendi. Deney sonuçlarımız, total lipit, yağ asidi miktarı ve bireysel yag asidi oranlarının değişiminde, üreme periyodundaki faaliyetlerin etkili olduğunu gösterdi.
Keywords: Cinsiyet farklılıkları; Capoeta trutta; Keban Baraj Gölü; lipit; yağ asitleri; Elazığ; üreme mevsimi; üreme; kas dokusu; Barbus rajanorum mystaceus