Aynalı sazan (Cyprinus carpio L.,1758) yumurtalarının açılması ve larvaların yaşama oranı üzerine suyun pH değerinin etkisi - Calta, Metin; Ural, Mevlüt Şener (My University, 2001)
Bu çalışmada, 3 farklı pH (kontrol: 7.0-8.0, yüksek pH: 8.5-9.0 ve düşük pH: 5.0-5.5)' nın aynalı sazan (Cyprinus carpio L., 1758) yumurtalarının açılması ve larvaların yaşama oranı üzerine etkileri araştırıldı. Kontrol ortamında kuluçkalanan yumurtalar ile karşılaştırıldığında yüksek pH'nın yumurtalarda gözlenme, ilk açılma ve tüm yumurtaların açılma süreleri üzerinde olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Fakat düşük pH'nın etkisine maruz kalan yumurtalarda tüm bu süreler kontrol grubuna göre oldukça uzamıştır. Kontrol ve yüksek pH ortamlarındaki yumurtaların % 95'inden daha fazlası gözlenme evresine erişirken, düşük pH'ya maruz kalan yumurtalarda bu oran sadece % 21 olmuştur. Kontrol ve yüksek pH ortamlarında tutulan gözlenmiş yumurtaların yaklaşık %99'u başanlı bir şekilde açılırken, düşük pH ortamındaki gözlenmiş yumurtaların sadece %39.5'i açılmıştır. Kontrol ve yüksek pH gruplarında gözlenmiş yumurtaların %85'inden daha fazlasından normal larvalar çıkarken, düşük pH'da bu oran sadece %1.2 olarak saptanmıştır. Larval dönemde, kontrol grubunda ölüm oranı %5, yüksek pH'da %87 ve düşük pH'da ise %100 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak aynalı sazan yumurtalarının kuluçkalanması ve larvaların gelişimi için en uygun pH nötre yakın alkali (pH: 7.0-8.0 arası) değerdir. Yüksek pH (8.5-9.0)'nın yumurtaların kuluçkalanması süresince hiçbir olumsuz etkisi olmamıştır. Bununla birlikte, larval evrede yüksek ölüm oranına sebep olmuştur. Düşük pH (5.0-5.5) ise hem kuluçka evresinde hem de larval evrede yüksek oranda ölümlere sebeb olmuştur.
Keywords: Balık yumurtası; sazan balığı; ölüm oranı; yaşayabilme; pH; Cyprinus carpio; su kalitesi; yumurtadan çıkmak; aynalı sazan