OSMANİYE'DE SANAYİ - AYDIN, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Araştırma sahası olarak belirlenen saha Osmaniye ve yakın çevresidir. Araştırma sahası Akdeniz Bölgesi Adana BölümüYukarı Ova Yöresinde bulunmaktadır. Yer şekil-leri, toprak, iklim ve ulaşım gibi coğrafi koşullarından dolayı yerleşmeye uygun şartlar taşıyan araştırma sahası ve çevresindetarım, hayvancılık ve buna bağlı olarak ticaret gibi ekonomik sektörler sanayi sektöründen daha fazla gelişme fırsatı bulmuştur. Sanayi ise1996 yılında Osmaniye'nin il merkezi yapılması ve özellikle 2000'li yıllardan sonra uygulanan teşvik politikaları sonucunda hızlı bir gelişme fırsatı bularak ekonomik ge-lişmedeki önemini artmıştır. Araştırma sahasını kapsayan Osmaniye, ana hatlarıyla kıvrım ve kırık dağlar, alüvyal malzemelerden oluşan eğimi az ovalar ve vadi vb gibi çeşitli morfolojik ünitelerden müteşekkil topoğrafik özelliklere sahiptir. Söz konusu özellikler iklim, bitki örtüsü su kaynakları nüfus ve yerleşme ile ekonomik faaliyetleri belirleyen coğrafi unsurların en önemlilerindendir. Ovalarda ekip biçme; dağlık alanlarda ormanın seyreldiği yerlerde hayvancılıkormanın sık olduğu ormancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Son yıllarda nüfu-sun ve sermayenin artışı, devlet teşvikleri ve coğrafi şartların uygunluğu nedenleriyle sanayi faaliyetleri belirgin bir şekilde gelişmektedir. Bu durum, sanayinin istihdam oluşturma potansiyeli ve ihracattaki payının artmasıyla etkisini hissettirmektedir. Yaptığımız çalışma sonucunda Osmaniye sanayinin gelişmesi ile Türkiye sana-yisinin gelişmesinin genel özelliklerinin benzer özellikleri taşıdığı bulgusuna varılmıştır. 1996 yılına kadar modern bir şekilde üretim yapan ve işletilen fabrika sayısı çok azken 2004 yılından sonra fabrika sayılarının hızla arttığı görülmektedir. Bu gelişmenin en önemli nedeni organize sanayi bölgesinin kurulması ile coğrafi konumun da uygunluğu nedeniyle teşviklerin etkisinin fazla olmasıdır. Osmaniye'de sanayinin gelişmesi, çeşitli illerden göç alımına neden olurken ko-nut sayısının hızla artmasına, plansız kentleşmeye, niteliksiz konutların sayısının artma-sına neden olmuştur. Anahtar kelimeler: Osmaniye, Ekonomi, Sanayi, Çevre, Kentleşme

Osmaniye is them ystud yarea, the Mediterraneanregion is theregion of the plain of Adana upthe eastern part of the Department. Land forms, soils, clima teandgeo graphical conditions, such as transport conditionsareextremelyfavorablefor a settlement, but Osmaniye in theearlydays of historytothepresentdaydevelopment of agricultureandanimalhusbandrysectors of theindustry at thesame rate of development but failedtofind an opportunity. However, after having Osmaniye province of thestateduetovariousincentives at a rate higherthan the rate of industri alization activities beganto develop Turkey'saverage. Osmaniye has thevariousmorphologicalunits, andto pographicfe atureslike main lines, foldsandbrokenbymountains, slope ofalluvialplains. settlements, econo micactiviti esand populations areaffec tedby the characteristicsof land forms. Inmoun tainousareas, livestock, forests, forestry activiti esalso performedand mowing planting activities carriedouton the plains. Inrecent years,thein crease inpopulation and capital, forreasons ofcom plian ce with govern mentgrantsand geographical conditionsin developin gindustri alactiviti esan dem ployment potentialcreatedbytherise intheshare ofexportsandbegantofeeltheimpact. Osmaniyeis limite dresearchon the development ofin dustri alactivities. Osmani-ye development of thein dustryis ofthe samefeatures as the development ofindustry in Turkey. Andoperateduntil 2004,thenumber of factori esengaged in productionin a mo-dern wayforverylittle. After 2004thenumber offactoriesincreasedrapidly. Themain reason for this development is the establishment oforganizedindustrialzonesandgeographicallocation,therelevanceandimpact ofgovernmentincentivesis more. While migrationfromvariouscities in thed evelopment of industryledto a rapidincrease in thenumber of housing, unplannedurbanization, has ledto an increase in thenumber of unskilledhouses Keywords:Osmaniye, Economy, Industry, Environment and Urbanization.
Osmaniye industry
Keywords: Coğrafya; Ekonomi