Metalografik Mikroyapı İncelemelerinde Kullanılmak Üzere Çok İstasyonlu Numune Zımparalama ve Parlatma Makinesinin Tasarımı ve İmalatı - Mahmat, Aybars; Tosun, Nihat; Ağar, Salih (My University, 2020)
Teknolojinin sürekli değişip gelişmesiyle birlikte, birçok alanda yeni makine ve cihazlar insanlığın kullanımına sunulmaktadır. Bu çalışmada, metalografik incelemeler yapmak için, numune hazırlama aşamalarından biri olan ve tam otomatik olarak çalışacak bir numune zımparalama ve parlatma makinesinin tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Bu amaçla, daha önceden imal edilmiş numune zımparalama ve parlatma makineleri incelenerek, bu makinelerde görülen eksiklik ve aksaklıklar dikkate alınarak, yeni bir tasarım gerçekleştirilmiştir. Yapılan tasarımda, makinenin otomatik olarak beş farklı istasyonda numuneyi zımpara üzerinde tutan basınç değeri ve zımparalama süresi ayarlanabilmektedir. Beş farklı istasyonda ve her istasyonda arzu edilen tane büyüklüğünde farklı zımparalar yerleştirilmek suretiyle istenilen kalitede numune yüzeyi elde edilecektir.
Keywords: Metalografi; Parlatma; Zımparalama; Metalografik numune; Numune hazırlama; İmalat