KEPEZDAĞI VOLKANİTLERİ'NİN TÜM KAYAÇ İZ ELEMENT VE SR-ND İZOTOP JEOKİMYASI (AKÇADAĞ-MALATYA) - YILDIRIM, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Doğu Anadolu Volkanik Provensi (DAVP) 'nin en batısında yüzeyleme sunan Orta-Üst Miyosen yaşlı Kepezdağı volkanitlerinin ana, iz element ve Nd-Sr izotop verileri incelenmiştir. Volkanitler tabandan itibaren tüf, lapillitaşı, aglomera ve breş bileşiminde piroklastikler ve bunları takip eden bazalt, andezit, dasit ve riyolit bileşimindeki kayaçlarla temsil edilmektedir. Kayaçlar genel olarak mikrolitik porfirik doku, glomeroporfirik doku ve pilotaksitik doku göstermektedir. Tüm kayaç ana element içeriği olarak, % 47,56 ile % 71,92 arasında değişen SiO2 içeriklerine, % 0.55 ile % 3.68 arasında değişen K2O ve % 3.25 ile % 4.85 arasında değişen Na2O içeriklerine sahiptir. 0.17-0.96 arasında değişen K2O/Na2O oranları volkanitlerin genel olarak sodik karakter de olduklarını işaret etmektedir. MgO içerikleri % 0.29 ile % 8.49 arasında geniş bir aralıkla temsil edilir ve buna bağlı olarak Mg numaraları (Mg #) 20-64 arasında değişmektedir. Volkanitler, jeokimyasal olarak kalk-alkalen karakterde olup, orta-yüksek K içeriğine sahiptir. Hafif nadir toprak elementler (HNTE) ve ağır nadir toprak elementler (ANTE) bakımından farklı miktarlarda zenginleşme göstermektedir ve ilksel manto normalize diyagramlarında, normal okyanus ortası sırtı bazaltlarına (NOOSB) göre Cs'dan Ti'a kadar olan tüm elementlerce zenginleşmiş, Ti'dan Lu'a kadar olan elementler bakımından fakirleşmiştir. (87Sr/86Sr) i ve (143Nd/144Nd )i değerleri sırasıyla 0,703347-0,708552 ile 0,512338-0,512875 arasında değişmektedir. Volkanitleri oluşturan ana magmanın zenginleşmiş litosferik manto kaynağından türediği ve volkanitlerin gelişiminde esas olarak fraksiyonel kristalleşme, daha az oranda da kabuksal kirlenmenin rol oynadığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Kepezdağı Volkanitleri, DAVP, Magmatizma, Sr-Nd izotopları, HFSE, ANTE, Türkiye

Major, trace element and Nd-Sr isotopic data are presented for the Middle-Upper Miocene aged Kepezdağı volcanics in the western part of East Anatolian Volcanic Province (EAVP). Volcanics are represented as tuff, lapilli stone, agglomera and volcanic breccia at the bottom, and following basaltic, andesitic, dasitic and rhyolitics rocks. Rocks generally show microlytic porphyritic, glomeroporphic tand pilotaxitic textures. As whole rock major element contents, volcanics have ranging from 47,56 to 71,92 wt% SiO2 values, ranging from 0.55 to 3.68 wt% K2O values and ranging from 3.25 to 4.85 wt% Na2O values. In generally, these volcanics have sodic character with K2O/Na2O ratios ranging from 0,17 to 0,96. MgO contents are represented in a wide range beetween 0,29 and 8,49 wt%, and therefore the Mg numbers (Mg#) range from 20 to 64. Volcanics have geochemically calc-alkaline affinities and medium to high K contents. They are enriched different amounts of light rare earth elements (LREE) and heavy rare earth elements (HREE) and in the primitive mantle normalized diagrams, enriched by all elements from Cs to Ti, compared to the mid oceanic ridge basalts (N-MORB) and depleted from Ti to Lu. Initial 87Sr/86Sr values vary between 0,703347 and 0,708552, while initial 143Nd/144Nd values vary between 0,512338 and 0,512875. It is thought that the main magma forming the volcanics is derived from the enriched lithospheric mantle source and fractional crystallisation and relatively less crustal contamination play role in the evolutions of volcanics. Key Words : Kepez Volcanics, EAVP, Magmatism, Sr-Nd isotopes, LREE, HREE, Turkey
Whole rock trace elements and Sr-Nd isotope geochemistry of Kepezdağı volcanics (Akçadağ-Malatya)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği