Gustav Klimt’in eserlerindeki sembollerin mitolojik olarak incelenmesi - Usal, Yelda (My University, 2025)
Bu araştırma, Klimt’in eserlerindeki sembollerin mitolojik kökenlerini anlamak amacıyla bir yol haritası sunmaktadır. Araştırmada, Gustav Klimt’in, Pallas Athena (1898), Judith ve Holofernes’in Başı (1901), Adele Block-Bauer’in Portresi 1 (1903- 1907) ve Hygeia (1907) isimli eserlerinin bağlamsal olarak incelemesi yapılmıştır. Eserler, en sık tekrar eden mitolojik referanslar ve bu referansların hangi mitolojik anlatılara dayandığı, eserlerindeki kadın figürleri ve hangi mitolojik kadın karakterlerle ilişkilendirildiği, en çok tekrar eden semboller ve bu sembollerin mitoloji ile olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır, ilgili literatür taraması ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırma, sanatçının mitoloji ve kadın temalı eserleri ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma, Klimt’in sanatının hem döneminin kültürel ve sosyal bağlamı içinde hem de günümüz sanat anlayışı içinde nasıl değerlendirilebileceği konusunda yeni perspektifler sunmaktadır. Araştırma sonucunda, Klimt’in eserlerindeki sembolizmin yapısının daha iyi anlaşılması sağlanmıştır ve mitolojik açıdan yapılan analizler, Klimt’in eserlerinin derinliklerini ortaya çıkarmış ve sanatçının kendi çağının ötesine uzanan evrensel temalara değindiğini göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Klimt resimlerinde farklı kültürlerin mitolojik unsurlarından çokça esinlenmiştir. Resimlerinde en çok da Yunan mitolojisi ve Japon mitolojisine ait simgelere ve mitlere yer vermiştir. Konu bağlamında baktığımızda kadın temasını sık işlediğini görmekteyiz. Özellikle mitolojideki Tanrı tasvirlerinden ziyade tanrıça figürlerini seçmesi bakımından farklı araştırmalar için öneri olabileceği söylenebilir.
Keywords: Mitoloji; sembolizm; art nouveau; Gustav Klimt