Serotonin 5-HT1DB gene’s interaction with key brain regions in obsessive-compulsive disorder - Atmaca, Murad; Önalan, Ebru; Yıldırım, Hanefi; Yüce, Hüseyin; Koç, Mustafa; Korkmaz, Sevda; Mermi, Osman (My University, 2010)
Amaç: Obsesif kompulsif bozuklukta (OKB) nöroanatomik ve genetik değişkenler arasındaki ilişkiyi inceleyen oldukça sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 5-HT1DB gen polimorfizminin OKB’li hastalarla sağlıklı kontrollerde beyin morfolojisi üzerine olan etkilerini incelemektir.Metod: Çalışmada 44 hasta ve aynı sayıda kontrol denek değerlendirildi. Deneklerin talamus ve orbito-frontal korteks (OFC) bölgelerinin manyetik rezonans görüntülemesi gerçekleştirildi. Ek olarak venöz kan örneklemlerinden 5-HT1B reseptor geni G861C polimorfizmi için genotipleme yapıldı.Bulgular: Genotip ve tanı arasındaki ilişkinin çalışılan beyin volümleriyle ilişkili olduğunu gözlemledik. OFC bölgesinde 5-HT1DB polimorfizminin beyin morfolojisi üzerindeki etkisi hasta grubunda, kontrollere göre anlamlı olarak daha belirgindi (P<0.05). Bununla birlikte, bu polimorfizmin, talamus volümleri üzerindeki etkisi hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi. G alleline sahip OKB’li hastalar, C alleli taşıyanlara göre belirgin olarak daha küçük OFC volümlerine sahipti (P<0.05). Kontrol grubunda ise G ve C allel taşıyıcıları arasında morfolojik farklılık gözlenmedi.Tartışma: Çalışmamız, 5-HT1DB reseptor geninin OKB’de beyin morfolojisini etkileyebileceğini ortaya koymuştur
Keywords: Psikoloji