SİYANOTİK VE ASYONITİK DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARINDA VAKÜLER ENDOTELYAL BÜYÜME FAKTÖRÜ DÜZEYLERİNİN SAPTANMASI - KARA, HATİCE CEREN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Siyanotik doğumsal kalp hastalıklarında anormal damarsal değişiklerinin oluşması morbitidenin önemli bir nedenidir. Bu hastalarda anormal kan daman oluşumu sonucu aortopulmoner kollateraller, pulmoner arteriyovenöz malformasyon ya da sistemik venöz kolleteral oluşumu gözlenir. {Collateral oluşumu siyanozun şiddeti ile bağlantılıdır. Vasküler endoteliyal büyüme faktörü (VEGF) potent anjiyogenik bir peptitdir. VEGF endotel hücre proliferasyonuna neden olur, hücre migrasyonunu artım ve apopitozu inhibe eder. Çalışma grubunu Ocak 2004-Temmuz 2004 tarihleri arasmda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine başvuran 0-18 yaş arası klinik ve laboratuvar bulguları ile doğumsal kalp hastalığı tanısı alan 68 hasta ve kontrol grubunu sağlıklı 25 çocuk oluşturdu. Doğumsal kalp hastalıklı çocuklardan 47 (%69) hasta asiyanotik grupta, 21(%31) hasta siyanotik gruptaydı. Asiyanotik doğumsal kalp hastalık grubundaki hastaların 35'inde (%75) VSD, 11 'inde (%23) ASD, l'inde (%2) pulmoner darlık, siyanotik doğumsal kalp hastalık grubundaki hastaların ise 15'inde (%71) TOF, 3'ünde (%14) triküspit atrezisi, 2'sinde (%10) TGA, l'inde (% 5) trunkus arteriyozus saptandı. Asiyanotik grupta ortalama VEGF değeri 142.8 ± 23.5 pg/mL, siyanotik grupta 225.9 ± 37.7 pg/mL, kontrol grubunda 63.7 ± 19.2 pg/mL olarak saptandı.VEGF değerleri arasında asiyanotik ile siyanotik grup arasında (p<0.001), siyanotik grup ile kontrol grubu arasında (p<0.001), asiyanotik grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı fark vardı (p<0.001). Bu çalışmanın sonuçlan doğumsal kalp hastalıklarında özellikle siyanotik grupta hipoksi sonucunda VEGF düzeyinin belirgin olarak arttığını, aneminin de yine hipoksiyi artırarak VEGF salmımını uyarabildiğini ve asiyanotik grupta defekt çapı arttıkça VEGF düzeylerinin arttığını saptamıştır. Özellikle asiyanotik soldan sağa şantm olduğu doğumsal kalp hastalıklarının izleminde klinik, ekokardiyografik bulgulara ek olarak VEGF düzeylerininde bakılmasının, pulmoner hipertansiyonun takibinde yararlı olabileceğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Siyanotik doğumsal kalp hastalıkları, asiyanotik doğumsal kalp hastalıkları, vasküler endoteliyal büyüme faktörü.

Abnormal vascular proliferations are among to the significant causes of morbidity in cyanotic congenital heart diseases. These patients may experience abnormal angiogenesis which leads to formation of aortico-pulmonary collaterals, pulmonary arteriovenous malformation or systemic venous collaterals. The level of collateral formation is correlated with the severity of cyanosis. Vascular endothelial growth factor (VEGF) is a potent angiogenic peptide. The VEGF stimulates endothelial angiogenesis, promotes cell migration and antagonizes apaptosis. A total of 68 children, aging 0-18 months who were admitted to the Department of Pediatry between January 2004- July 2004 and diagnosed, based on clinical symptoms and laboratory findings, to have congenital heart disease, and 25 healthy controls were included in this study. Of the children with congenital heart disease, 47 (69%) were acyanotic and 21 (31%) were cyanotic. Of the children with acyanotic congenital heart disease, 35 (75%) had VSD, 1 1 (23%) ASD and 1 (2%) pulmonary stenosis whereas children with cyanotic congenital heart disease 15 (71%) had TOF, 3 (14%) tricuspit atresia, 2 (10%) TGA, and 1 (%5) truncus arteriosus, respectively. The mean VEGF levels were 142.8 ± 23.5 pg/mL, 225.9 ± 37.7 pg/mL and 63.7 ± 19.2 pg/mL in acyanotic, cyanotic and control groups, respectively. There were highly significant differences between the levels of VEGF in acyanotic group and cyanotic group (p<0.001), cyanotic group and control group (pO.001), acyanotic group and control group (p<0.001).Results from this study indicates that vascular endothelial growth factor was significantly elevated in children with congenital heart disease especially those with cyanotic congenital heart disease. It was also evident that anemia was able to stimulate VEGF release by aggravating the hypoxia, and in the cyanotic group the levels of VEGF increased as the diamater of defect increased. These results idicates that VEGF levels, in addition to clinical and echocardiyographic findings, may be useful marker in follow-up especially in children with acyanotic congenital heart disease with left to right shunt and also it may be beneficial in pulmonary hypertension follow up. Key words: Cyanotic congenital heart diseases, acyanotic congenital heart disease, vascular endothelial growth factor.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları