DÜZLEMSEL YANSITMA DESTEKLİ DÜZLEMSEL GÜNEŞ PANELİ TASARIMI– ELEKTRİK ÜRETİMİ VE VERİM ANALİZİ - TURMUŞ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Tüm dünya ülkelerinde enerji tüketiminin gün geçtikçe artmasından dolayı, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep ve ilgi de aynı oranda artmaktadır. Mevcut enerjinin en iyi şekilde kullanılması ve farklı enerji kaynakları arayışı ülkeler için önemli bir çalışma sahası oluşturmuştur. Güneş enerjisi potansiyeli bakımından şanslı olan ülkemizde de, bu alandaki çalışmalar devam etmektedir. Bu tez kapsamında, öncelikle güneş enerjisi, güneş enerjisi santralleri ve uygulamaları, farklı sistem teknolojileri ve yapılacak olan sistem ile ilgili genel bir literatür taraması yapılmıştır. Fotovoltaik teknolojisinin keşfinden günümüze kadar yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları, sistem elemanları, avantaj ve dezavantajları, hücre yapımında kullanılan malzemelerin dünya üzerindeki rezervleri, hücrelerin verimleri ve karşılaştırılması detaylı olarak anlatılmıştır. Bu çalışmada, tasarımı ve imalatı yapılan sistemin elemanları kısaca anlatılmıştır. Reflektör etkisi ile yansıyan ışınların fotovoltaik panel üzerindeki etkisi gözlemlenmiş ve doğrudan gelen ışınımla, yansıyarak gelen ışınımın kıyaslaması yapılmıştır. Güneşi takip eden sistem ile uygun açıdaki sabit sistemin karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca, direkt ve yansıyan ışınım için hareketli ve sabit sistemin, teorik ve deneysel çalışma gerçek verimi hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Sistem, PV Teknolojisi, Güneş Pili, Yansıyan Işınım, Düzlemsel Yansıtma, Reflektör, Panel Verimi.

The energy consumption in all the countries of the world is increasing day by day and this causes an increase for demand and interest on the renewable energy resources at the same rate. Using the current energy in the best way and searching for different energy sources have become an important field of study for the countries. Studies on this area also continue in our country which is lucky in terms of solar energy. Within the scope of this thesis, firstly a general literature search has been made about solar energy, solar energy plants and applications, different system technologies and the system to be implemented. The research and development studies, system elements, advantages and disadvantages, world reserves of materials used in cell making, efficiency and comparison of cells done from the discovery of photovoltaic technology to today are explained in detail. In this study, components of the designed and produced system are briefly explained. Effect of reflected rays on photovoltaic panel was observed with reflector effect and comparison of reflected ray with direct incoming ray was made. Comparison of system following the sun and fixed system at appropriate angle was made. Also, for the direct and reflected ray, exact efficiency of theoretical and experimental work of moving and fixed system was calculated and compared. Keywords; Photovoltaic System, PV Technology, Solar Cell, Reflected Radiation, Planar Reflection, Reflector, Panel Efficiency.
Planar solar panel design with planar reflection support-electricity production and efficiency analysis
Keywords: Makine Mühendisliği