Tiyazol Tabanlı Schiff Bazı ve Metal Komplekslerinin Sentezi ve Antimikrobiyal Aktivite Çalışmaları - Yılmaz, Ibrahim; Çukurovalı, Alaaddin (My University, 2019)
Schiff bazları analitik kimyada olduğu kadar boyar maddelerin üretiminde, bazı ilaçlarınhazırlanmasında, elektronik endüstrisinde, plastik sanayiinde ve sıvı kristal teknolojisi gibi çeşitlidallarda gittikçe artan öneme sahip maddelerdir. Bu çalışmada tiyazol tabanlı Schiff bazı ile nikel, bakırve çinko metal kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları element analizi IR, 1HNMR, 13C NMR spektroskopik yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Bileşiklerin bakteri ve mantarlara karşıantimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Ni(II) ve Zn(II) komplekslerinin Staphylococcus aureus a karşızayıf aktivite gösterdiği bulunmuştur.
Keywords: Mikrobiyoloji; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji