Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) etindeki yağ asidi miktarlarının araştırılması - Konar, Vahit; Köprüca, Kenan (My University, 2002)
Bu çalışmada, ticari bir yemle 14,6±0,3 °C su sıcaklığında 5 ay süreyle beslenmiş olan gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss)'nm elindeki yağ asidi miktarları araştırıldı. Yağ asidi bileşenleri, yağ asidi metil esterleri olarak gaz kromatografisinde analiz edildi. Gökkuşağı alabalığının etinde ve bu balıkların beslenmesinde kullanılan yemde; doymuş (C12:0, C14:0, C15:0, C16:0, C18:0, C20:0, C22:0), tekli doymamış (C14:l, C16:l, C18:l, C20:l, C22:l) ve çoklu doymamış (G16:2, C18:2, C18:3, C20:2, C20:3, C20:4, C20:5, C22:4, C22:5, C22:6) yağ asitleri tespit edildi. Balık etlerinin yağ asidi miktarları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmadı (p>0,05 her bir yağ asidi için). Sonuç olarak, bu araştırmada kullanılan yemle beslenmiş olan O. mykiss etinde tespit edilen yağ asitlerinin, özellikle toplam doymuş ve toplam çoklu doymamış yağ asidi miktarlarının, diğer ticari yemlerle beslenmiş olan O. ınykiss'leraen daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Gaz kromatografisi; yağ asitleri; yemler; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; balık eti