Çekme Lastiği Egzersizinin Taekwondo Sporunda Seçilmiş Bazı Teknik Kuvvet Parametrelerine Etkisi - Hepsert, Sezgin; Özer, Hasan; Kılıç, Yakup (Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS), 2022)
Bu çalışmada 6 haftalık çekme lastiği antrenmanlarının taekwondo sporundaki palding chagi, dwi chagi ve pushe chagi tekniklerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Deneysel modellerden statik grup ön test – son test deseni ile gerçekleştirilen araştırmada evren sayısı 80, örneklem sayısı ise 20 sporcu olarak belirlenmiştir. Malatya Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü’nde taekwondo branşında en az bir yıl lisanslı sporculuk geçmişi olan katılımcılar tesadüfi örnekleme yöntemiyle deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Çalışmadaki deney grubunun yaş ortalaması 17,10, vücut ağırlıkları ortalaması 57,80 kg, boy ortalamaları ise 170,70 cm olarak belirlenirken, kontrol grubunun yaş ortalaması 15,40, vücut ağırlıkları ortalaması 55,70 kg ve boy ortalamaları 168 cm olarak belirlenmiştir. Veriler elektronik gövde koruyucuları (EBP; Electronic Body Productor) ile ölçülerek elde edilmiştir. 6 haftalık süreç öncesinde deney ve kontrol grubundan alınan ön test verileri bağımsız örneklem t test ile karşılaştırılıp grupların birbirine denk olduğu görülmüştür. Son testlerin alınmasından sonra ise bağımlı örneklem t test kullanılarak verilerin analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular incelendiğinde palding chagi, dwi chagi ve pushe chagi tekniklerinde deney grubunda anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Kontrol grubunda palding chagi, dwi chagi tekniklerinde son testte ortalama değerlerinin düşmesinden dolayı anlamlı farklılık oluşurken, pushe chagi tekniğinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak 6 haftalık çekme lastiği antrenmanının taekwondo sporcularında seçilmiş teknikler üzerinde önemli derecede bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür.

In this study, it was tried to determine the effect of 6-week pull-up elastic training on palding chagi, dwi chagi and pushe chagi techniques in taekwondo. In the research, which was carried out with the static group pre-test-post-test design, which is one of the experimental models, the number of universes was determined as 80, and the number of samples was determined as 20 athletes. Participants with at least one year of licensed sportsmanship in taekwondo branch in Malatya Provincial Directorate of Youth Services and Sports were divided into experimental and control groups by random sampling method. While the average age of the experimental group in the study was 17.10, their average body weight was 57.80 kg, and their average height was 17.70 cm, the average age of the control group was 15.40, their average body weight was 55.70 kg, and their average height was 168 cm. Data were obtained by measuring with electronic body protectors (EBP; Electronic Body Productor). The pre-test data taken from the experimental and control groups before the 6-week period were compared with the indepent sample t-test and it was seen that the groups were equivalent to each other. After the post-tests were taken, the data were analyzed using the paired sample t-test. When the findings were examined, no significant differences were found in the experimental group in palding chagi, dwi chagi and pushe chagi techniques. While there was a significant difference in the control group due to the decrease in the mean values of the palding chagi and dwi chagi techniques in the post-test, there was no significant difference in the pushe chagi technique. As a result, it was seen that 6 weeks of traction band training did not make a significant difference on the selected techniques in taekwondo athletes.
The Effects of Resistance Band Exercise on Certain Technical Strength Parameters in Taekwondo
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar