SİKLOBÜTAN VE BENZOFURAN HALKASI İÇEREN KETON VE KETOKSİM TÜREVLERİNİN SENTEZİ - KOCA, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada, 1,1,3-trisübstitüe siklobütan halkası içeren a-klorketonlar, 2-hidroksiaril aldehitler ve KOH, K2C03 ve NaH gibi bazlarla reaksiyonu sonucu yapısında hem siklobütan hem de benzofuran halkası içeren yeni ketonlar sentezlendi. Sentezlenen ketonların, semikarbazit ve tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan semikarbazonlar, hidroksilarnin ile reaksiyonundan ise ketoksim türevleri elde edildi. Ketoksimlerin epiklorhidrin ile reaksiyonundan yeni glisidilketoksimler sentezlendi. Oluşan glisidilketoksimler çeşitli primer ve sekonder aminler ile etkileştirilerek amino alkollere dönüştürüldü. Ayrıca ketoksimler çeşitli alkil ve acil halojenürlerle etkileştirilerek oksimeter ve ester yapılan da sentezlendi. Saflaştırma işlemleri; kristallendirme ve damıtma yöntemleri kullanılarak yapıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapılan, elementel analiz, 'H ve 13C-NMR ve FT-IR ile karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: siklobütan, benzofuran, semikarbazon, ketoksimeter, ketoksimester. XIV
Synthesis of ketone and ketoxime derivatives containing cyclobutan and benzofuran rings
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry