Biyojeokimyasal Prospeksiyon - Sağıroğlu, Ahmet; Özdemir, Zeynep (TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası [EN], 1997)
Biyojeokimya; birkaç yüzyıl önce bilinen kökenine rağmen terim büyük olasılıkla ilk defa Vernadsky (1926) tarafından dünyadaki bütün jeokimyasal tepkimelerin herhangi bir yolla canlı yaşam tarafında etkilendiğini belirtmek üzere kullanılmıştır (Schiesinger, 1992). Ancak; cevher minerallerinin izlerini bulmak için sistematik olarak örneklenmiş ağaç çalılıkların (shrubs) kimyasal analizlerinin yapılması ilk biyojeokimyasal çalışmalar olarak kabul edilir. 1930’ların başlarında jeokimyada öncü olan Goldschmidt minör elementlerin çoğunun zenginleşmiş olduğu humusları incelemiş ve böylece humusun türediği bitkilerin de aynı şekilde iz elementler açısından zengin olabileceğini düşünmüştür. Bunun sonucunda da bitki materyali analizinin önemli bir arama yöntemi olacağını ileri sürerek ilk önerisini yapmıştır. Daha sonraki yıllarda Rus jeokimyacısı Vemedsky’in terminolojisini izleyerek BİYOJEOKİMYASAL YÖNTEM olarak bilinmeye başlanmıştır (Rose vd, 1979).
Keywords: Geological Sciences and Engineering (Other); Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)