TRT REPERTUVARINDA YER ALAN ADANA TÜRKÜLERİNİN TÜR VE BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ - ÖZTÜRK, NAZMİYE TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Çukurova Bölgesi, Anadolu'nun diğer bölgeleri gibi pek çok kültürel ögeyi bünyesinde bulunduran bir alanı teşkil etmektedir. Bölgenin merkezinde yer alan Adana şehri de, Çukurova'nın sahip olduğu bütün kültürel unsurların görülebildiği oldukça zengin bir kültürel geçmişe sahip, son derece değerli bir yöredir. Hiç şüphesiz Adana Türküleri bu zengin kültürün önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Yörede, ağıtlar ve âşıklık geleneği ile zenginleşmiş olan türkü dağarcığı, Türk Halk Müziği içerisinde önemli bir yere sahiptir. Adana yöresinin kültürel yapısının daha iyi anlaşılıp değerlendirilebilmesinde oldukça önemli bir rol oynayan Adana Türkülerini konu alan bu çalışmamızda, ilk önce Adana ili hakkında genel bilgiler verilmiş, daha sonra Adana'da türkü söyleme geleneği konusuna değinilmiştir. Son olarak da TRT Repertuvarında, yöresi Adana olarak tespit edilen toplam elli adet eser, tür ve biçim yönünden ele alınarak incelemeye tabi tutulmuştur. Anahtar Kelimeler: Tür, Biçim, Müzik, Türkü, Çukurova, Adana.

Çukurova Region, just like the other regions of Anatolia, constitutes an area that includes many cultural elements. The city of Adana, which is in the centre of the region, is an invaluable district with a rich cultural history where all the cultural elements that Çukurova owns can be seen. There is no doubt that the folk songs of Adana are among the most important components of this rich culture. In the district, the folk song repertory, having prospered with the tradition of elegies and minstrelsy, has an important place within Turkish Folk Music. In this study, which examines the folk songs in Adana that have an important role for the cultural structure of the region be understood and evaluated better, first of all the general information about Adana is given, and then the tradition of singing in this city is handled. Finally, identified as belonging to Adana district, fifty works from TRT repertory are examined in terms of their genre and form. Key Words: Genre, Form, Music, Folk Song, Çukurova, Adana.
The study of Adana folk songs in TRT repertory in terms of their genre and form
Keywords: Müzik