EPİLEPSİ TANILI HASTALARINDA EKG PARAMETRELERİ VE RİTİM BOZUKLUĞU - DAĞ, BÜNYAMİN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada; epilepsi hastalarında aritmi riskini göstermek için belirteç olarak EKG parametlerini kullanarak nöbet sonrası parametrelerdeki değişimi belirleyerek oluşabilecek komplikasyonlara karşı önlemlerin gösterilmesi amaçlandı. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'nde epilepsi tanısıyla takip edilen ya da yeni tanı alan hastalardan nöbet ile acil servise başvuran 46 hasta ve Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine üfürüm nedeniyle başvurup, yapılan incelemelerinde kardiyak patoloji saptanmayan hasta grupla benzer yaş ve cinsiyete sahip 57 kontrol grubu dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, vücut ağırlığı, kalp tepe atımı, kan basıncı, nöbet tipi, nöbet sıklığı, ek hastalık, yapılan tetkik ve görüntüleme bulguları kaydedildi. Hastalara başvuru esnasında, iktal dönemde ve interiktal dönemde olmak üzere iki kez elektrokardiyografik (EKG) inceleme yapıldı. Hastaların EKG parametreleri hesaplandı. Hasta grubundakilerin %44.4'ü (n = 20) erkek, %55.6'sı (n = 25) kız, kontrol grubundakilerin %47.4'ü (n = 27) erkek, %52.6'sı (n = 30) kız idi. Hasta grubunun yaş ortalaması 7.73±5.52, kontrol grubunun yaş ortalaması 9.21±5.87 idi. Yapılan çalışmada hasta ve kontrol grubu arasında hasta grubunda TP-emin uzama, TP-e dispersiyonda uzama, TP-e/QTC de uzama tespit edilmiştir (p<0,05). Afebril konvülsiyon tipinde hasta grubunda kontrol grubuna göre Tpe-max ve Tpe-dispers kontrol grubuna göre uzamış olarak tespit edildi (p<0,05). Ayda birden fazla nöbet geçirenlerde interiktal ve iktal dönemde QTc-maxda kontrol grubuna göre uzama tespit edilmiştir (p<0,05). Hasta grubunda tekli ilaç kullanan ve çoklu ilaç kullananlar arasında ölçülen parametrelerde tekli ilaç kullanan hastalarda Tpe-max değeri kontrol grubuna göre yüksek tespit edilmiştir (p<0,05). Nöbet ile başvuran hastalarda aritmi için önemli belirteçlerden biri olan TP-e dispersiyonda uzama, TP-e/QTC de uzama tespit edilmiştir. Tekli ilaç kullananlar ile çoklu ilaç kullanlar arasında parametreler arasında belirgin farklılık tespit edilmemiştir. Aritminin önemli parametrelerinden olan QTc dipersiyonunda farklılık tespit edilmemiştir. Anahtar Kelimeler: Aritmi, EKG parametreleri, antiepileptik ilaçlar, QT dispersiyonu, TP-e/QTC, TP-e dispersiyonu

Materials and Methods: The study included 46 patients who were followed up by the Fırat University Medical Faculty Hospital Pediatric Neurology Outpatient Clinic with the diagnosis of epilepsy or newly diagnosed patients who applied to the emergency service with seizures and 57 patients of similar age and gender, who applied to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic because of a murmur and did not have cardiac pathology in the examinations, were included in the study. Control group was included. Patients' age, gender, body weight, heart rate, blood pressure, seizure type, seizure frequency, additional disease, examination and imaging findings were recorded. Electrocardiographic (ECG) examinations were performed on the patients during admission, in the ictal period and in the interictal period. ECG parameters of the patients were calculated. Results: 44.4% (n = 20) of the patient group were male, 55.6% (n = 25) were female, 47.4% (n = 27) of the control group were male and 52.6% (n = 30) were female. The mean age of the patient group was 7.73±5.52 and the mean age of the control group was 9.21±5.87. In the study, TP-sure prolongation, prolongation in TP-e dispersion, and prolongation in TP-e/QTC were detected in the patient group between the patient and control group (p<0.05). Disperse was found to be prolonged compared to the control group (p<0.05). Prolongation in QTc-max was detected in the interictal and ictal periods compared to the control group in those who had more than one seizure per month (p<0.05). In the parameters measured between single drug users and multiple drug users in the patient group, Tpe-max value in patients using single drug was found to be higher than the control group (p<0.05) Conclusion: Prolongation in TP-e dispersion and prolongation in TP-e/QTC which is an important marker for arrhythmia, were detected in patients presenting with seizures. There was no significant difference in parameters between those who use single drug and those who use multiple drugs. There was no difference in QTc dip, which is one of the important parameters of arrhythmia. Keywords: Arrhythmia, ECG parameters, antiepileptic drugs, QT dispersion, TP-e/QTC, TP-e dispersion
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları