FARKLI KONFİGÜRASYONLARDAKİ ILİZAROV EKSTERNAL FİKSATÖR SİSTEMLERİNİN MEKANİK PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - BELHAN, OKTAY (Fırat Üniveristesi, 2002)
I. ÖZET İş ve trafik kazaları sonucu oluşan ekstremite kırıkları ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ekstremite eşitsizliği gibi patolojik durumların tedavisinde, eksternal fîksasyon yöntemleri sık olarak kullanılmaktadır.Bu yöntemler içerisinde Ilizarov eksternal fîksasyon yöntemi, kemik ve yumuşak dokular tarafından iyi tolere edilmesi ve uygulama yönteminin kolay olması nedeniyle etkin bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekmektedir. Ilizarov eksternal fiksasyon yöntemi günümüzde sık olarak kullanılan ve klinik uygulaması gün geçtikçe artan bir sistem olarak kabul edilmektedir. Bu deneysel çalışmanın amacı farklı pozisyon ve konfigürasyonda kurulan Ilizarov eksternal fiksatör aygıtının kırık redüksiyonunda ve redüksiyonun idamesinde yeterli stabiliteyi sağlayacak, ideal mekanik performansa sahip modelin saptanmasıdır. Bu deneysel çalışmada, koyun tibialarına uygulanan değişik konfigürasyonlarda standart ve hibrid Ilizarov modelleri oluşturuldu. Bu modellere aksiyel kompresyon, dört nokta bükülme ve torsiyon testleri uygulandı. Bu mekanik testler ile hangi modelin daha stabil bir yapıda olduğu belirlenmeye çalışıldı. Bu testler sonucunda standart Ilizarov modellerinin hibrid Ilizarov modellerine göre daha stabil bir yapıda oldukları görüldü. Klinik uygulamalarında eksternal fiksasyon yöntemini kullanacak klinisyenlere bu çalışmanın yol göstereceğine inanılmaktadır.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology