TABAKALI KOMPOZİT LEVHALARDA DÜŞÜK HIZLI DARBE ETKİSİNİN SAYISAL ANALİZİ - ALBAYRAK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada, düşük hızlı darbe yüklerine maruz tabakalı kompozit levhaların darbe davranı?ları ANSYS LS-DYNA yazılımı kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmada, ortasında dairesel delik bulunan tabakalı kompozit levhaya çeşitli yapıştırıcılar vasıtasıyla yama takviye edilmiştir. Yama ile takviye edilen tabakalı kompozit levha üzerine farklı geometri ve hızlara sahip vurucular düşürülerek kompozit malzemenin darbe davranışı incelenmiştir. Yapılan çalışmada levha ve yama malzemesi olarak tabakalı kompozit levha kullanılmış olup oryantasyon açıları levha için : [0°/45°/45°/0° ] , yama için: [0°/45°]?dir. Çalışmada dikkate alınan, vurucu ucu, vurucu hızı, yapıştırıcı malzemesi, yapıştırıcı kalınlığı, delik boyutu, delik şekli, yama malzemesi, yama kalınlığı, yama boyutu, sınır şartları parametrelerinin tabakalı kompozit malzemenin darbe davranışı üzerinde önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar grafikler ile sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Tabakalı kompozit malzeme, Sonlu elemanlar metodu, Dü?ük hızlı darbe, Temas kuvvet.

In this study, mechanical behaviors of laminated composite plates under low-velocity impact loads have been investigated using ANSYS ® LS-DYNA finite element software. The laminated composite plate having circular hole is repaired with composite patch with using various adhesives. Impact behavior of the laminated composite plate is analyzed for different strikers having various geometries and velocity. The plate material is laminated composite plate having [0°/45°/45°/ 0°] orientation angle. The composite patch is reinforced in [0°/45°] angles. The effect of adhesive material, adhesive thickness, hole size, hole shape, the patch material, thickness of the patch, patch size, boundary conditions of composite plate and striker geometry on contact forces is determined. Obtained results are represented with graphs.Keywords: Laminated composite plates, finite element method, low velocity impact, contact force.
Numerical analysis of effect of low velocity impact on laminated composite plates
Keywords: Makine Mühendisliği